Nieuws

‘Oost is voor mij een metafoor voor elke denkbare stad’

Je kunt hem in heel Oost tegenkomen: de Man met de microfoon. Rijdend in zijn busje en gewapend met microfoon en tomeloos veel nieuwsgierigheid spreekt hij de mensen aan. “In Oost komt de hele wereld samen.”

Harry Bonné was ooit slager, tot hij een beroerte kreeg. Hij rijdt door de buurt in zijn gehandicaptenwagentje. Niets doen was geen optie, vond de dokter. Bonné kocht een keyboard en ontdekte de lol van muziek maken. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zit hij achter het keyboard en bedenkt hij eigen liedjes.

Raaf is de jongen met de psychose, met zijn bakkie fietst hij door de Indische Buurt. Hij is er goed uitgekomen, en organiseert nu avonden voor mensen met psychiatrische problemen. Ze kijken samen televisie, doen spelletjes, hebben het gezellig.

Podcast
Zomaar twee bewoners van Oost, zomaar drie verhalen. Chris Bajema, radiomaker en Man met de microfoon, heeft ze verzameld. Zoals hij dagelijks doet. In zijn busje met het logo Man met de microfoon rijdt hij door Oost. Dan stopt hij, stapt hij op de mensen af, spreekt ze aan en luistert naar wat ze te vertellen hebben. “Ik neem alle verhalen op. Die monteer ik in een podcast – audiobestanden die je via internet kunt beluisteren. Elke aflevering duurt pakweg een half uur. De verhalen van Raaf, meneer Van Laarhoven en Harry Bonné zijn onderdeel van de thema-uitzending Een frisse start. Zo sprak ik hen ook aan: wat is voor jullie een frisse start? En zo gingen ze vertellen.”

Oost, zijn eigen buurt, vormt het jachtgebied. “Het is een wereld op zich, alle culturen komen hier samen. Als je hier geen verhalen kunt verzamelen, kun je dat nergens. Maar in mijn podcast heb ik het niet over het Javaplein, maar over ‘het plein’, niet over de Dappermarkt, maar over ‘de markt’. Oost is voor mij een metafoor voor elke denkbare stad, in Nederland of ver daarbuiten. Ik wil dat elke luisteraar zich erin kan herkennen, of je nu woont in Amsterdam, Groningen of Berlijn.’

Agent Simon
Bajema verzamelt niet alleen echte verhalen van de straat. Met een groep schrijvers en acteurs bedenkt hij ook sketches die zich afspelen in de Linnaeusstraat of in het stadsdeelkantoor. “Ik werk met schrijvers als Paulien Cornelisse en acteurs als Marcel Musters en Marcel Hensema. Gisteren hebben we nog een sketch opgenomen waarbij Marcel Hensema agent Simon speelt. Die maakt zich boos dat het straatvuil niet wordt opgeruimd. Vervolgens raakt Marcel als agent Simon in gesprek met een voorbijganger en ontstaat er een hilarische mix van echt en bijna echt.”

De echte en bijna echte verhalen vullen elkaar aan. Ze maken van Amsterdam-Oost het gedroomde eigen universum van Bajema. “Mijn vriendin zegt: je zoekt het dorp waar je vandaan komt in je eigen stad. Dat klopt. Ik houd van het kleine, het lokale, het herkenbare. En ik hoef niet ver te reizen om de prachtigste verhalen te horen. Ze liggen op straat, ik hoef ze alleen maar op te rapen. Kan het mooier?”

Maandag 14 december is de première van de podcastuitzendingen van Man met de microfoon, in Studio/K, Timorplein 62. Aanvang: 20.00 uur.