Sport

‘Oost is een stuk gezelliger dan Nieuw-West’

Er staat een man van 1.96 meter tegenover me. Intimiderend is hij niet, sympathiek des te meer. Tim Fonck is aanvoerder van TOG (Tot Ons Genoegen) in de vierde klasse zaterdag. TOG is bijzonder: het voetbalt zonder trainer of begeleidende staf. Fonck vertelt geanimeerd hoe dat gaat.

Hoe is deze trainerloze situatie ontstaan?
“We spelen nu zes jaar samen, eerst bij DCG in Osdorp. Daar besloten we dat we een vriendenteam wilden worden, maar wel op niveau. Oost is een stuk gezelliger dan Nieuw-West en bij TOG konden we makkelijk een eerste elftal vormen, omdat het vooral een zondagclub is. Het is rustig op zaterdag; we hebben zelf de sleutel van het clubhuis. Er was ooit gedoe nadat we erg dronken waren geworden en de frituur aan lieten, maar het bestuur is blij dat er een zaterdagafdeling is.”

Een eerste elftal zonder begeleidende staf. Hoe werkt zoiets?
“Onze keeper heeft een trainersdiploma. Formeel is hij trainer, maar in de praktijk niet. Je zou een autoriteitsprobleem kunnen krijgen, maar om dat te voorkomen zijn alle taken verdeeld. Ik regel het wedstrijdformulier, een ander pompt ballen op, iemand vult bidons. Twee jongens doen de trainingen, enzovoorts.”

Wie bepaalt de opstelling?
“Ik ben nu twee jaar aanvoerder. We hebben een appgroep voor iedereen en een appgroep met z’n vijven, waarin we de opstelling bepalen. Dat geeft meer draagvlak. In principe zijn we beurtelings wissel, en je speelt vaker als je komt trainen. In de rust kan het lastig zijn vrijwilligers te vinden voor een wissel. Dan moet ik iemand kiezen. Dat geeft soms scheve gezichten, maar blijft nooit door etteren. Ik sluit niet uit dat het met een trainer, die de wedstrijd van een afstandje bekijkt, beter gaat. Hier is soms discussie over, maar dit geeft ons een uniek karakter. Ik krijg er een vrij gevoel van als ik zo’n team zie aankomen, keurig in tenue, begeleiders in trainingspak… In die dwangbuis zitten wij niet.”

Hoe zijn de resultaten?
“We spelen onder in de middenmoot maar zijn heel wisselvallig. We verloren vijf wedstrijden op rij. Ik bedacht een verdedigende tactiek: massaal inzakken en counteren. Sinds we weer winnen is die tactiek ‘Fonckie-stijl’ gedoopt. Dat moet je opschrijven!”

Welk van jullie kleedkamergeheimen mag iedereen weten?
“We nemen elkaar vaak in de maling. Een populaire grap: als iemand de douche uit loopt snel shampoo in z’n haar doen. Dat-ie het in de kantine pas merkt, als-ie een hand door z’n haar haalt. Of krentenbollen in iemands voetbalschoenen proppen, die er dan weken later beschimmeld uit komen.”

Door Gijs Lauret