In stadsdeel Oost lopen tientallen projecten om de duurzaamheid te bevorderen. Wethouder Nevin Özütok zet zich hier met volle overtuiging voor in. “We zijn koploper in afval scheiden.”
Vanochtend heeft ze nog fruitbomen geplant op sportpark Middenmeer-Voorland, daarna opende ze een moestuin in het Sumatraplantsoen en straks neemt ze een kijkje bij de afvalcontainers die op zonne-energie werken. Het is een ‘groene’ dag voor Özütok.
Wat verstaat u onder duurzaamheid?
“Het woord ‘duurzaamheid’ is erg ontoegankelijk en abstract, waardoor mensen denken dat het ingewikkeld is. Dat is jammer. Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd om het dichter bij de mensen te brengen. Het gaat om energiebesparing, woningisolatie, windmolens, zonnepanelen, moestuinen, het scheiden van afval, enzovoorts.”
Wat voor projecten lopen er zoal op het gebied van recycling?
“Als stadsdeel doen we aan hergebruik van materialen. Stenen die we weghalen gebruiken we ergens anders opnieuw. Verder hebben we onlangs een project gestart om kleine elektrische apparaten in te zamelen: strijkijzers, föhns, elektrische tandenborstels. Daar zitten metalen in die hergebruikt kunnen worden. Met een kapotte föhn rijden mensen niet zo snel naar een afvalpunt, daarom komen we met een mobiel inleverpunt naar de buurt. De Elektrokar komt één dag per week op een vaste plek te staan, bijvoorbeeld op donderdag bij winkelcentrum IJburg.
Mensen zijn geneigd hun spullen gemakkelijk weg te gooien. In plaats daarvan kunnen ze er ook mee naar een Repair Café. Daar leer je hoe je ze kunt repareren. Dit concept is in Oost opgezet en is nu landelijk uitgerold. Het heeft zelfs de The New York Times gehaald!”
Op welke manieren faciliteert u de bewoners?
“Vanochtend werd ik aangesproken door een mevrouw die vertelde dat tegenover haar huis een veldje ligt dat niet wordt gebruikt. Zij wil daar fruitbomen planten. ‘Stuur mij een foto dan zal ik ernaar kijken’, heb ik gezegd. Duurzaamheid betekent voor mij ook kansen in de openbare ruimte benutten.”
Wat zijn daarbij obstakels?
“Bij nieuwe manieren van energiewinning lopen we tegen fiscale regels aan. Van zonnepanelen is het bijvoorbeeld lastig om de gewonnen energie terug te verkopen aan het net. Er loopt nu een pilotproject waarbij de gemeente een enthousiaste VVE uit Oost de fiscale zaken uit handen neemt. Zo worden woningeigenaren gestimuleerd zonnepanelen aan te schaffen.
Iets degelijks speelt bij windmolens. In Oost hebben we daar een paar prachtige gebieden voor. Op IJburg en Zeeburg is veel wind en de bewoners zijn geïnteresseerd, maar de Provincie Noord-Holland wil geen nieuwe windmolens meer toestaan in Amsterdam. De gemeente Amsterdam gaat dit waarschijnlijk in de rechtbank aanvechten.”
Hoe is de inzet van de bewoners van Oost?
“Die is veel groter dan ik had verwacht. Mensen zijn wel degelijk bereid hun plastic te scheiden. In Oost wordt heel veel opgehaald. Het verschilt wel per wijk; op IJburg loopt het bijvoorbeeld beter dan in de Indische Buurt.”
Is Oost duurzamer dan andere stadsdelen?
“Ik durf te beweren dat wij voorop lopen, zeker in het scheiden van afval. Wij begonnen als één van de eerste stadsdelen met het inzamelen van kunststof. Als koploper komen we problemen tegen waar we zelf oplossingen voor moeten bedenken. Het inzamelen vergt bijvoorbeeld veel opslagruimte. Denk maar aan de gekke vormen die plastic flessen kunnen hebben, zoals die van wasmiddelen. Wij hebben daarom containers geplaatst die het plastic samenpersen, waardoor er meer afval in kan. De elektriciteit die daarvoor nodig is, wordt opgewekt door zonnepanelen. Binnenkort krijgen we er 23 containers bij, zodat we straks veertig inzamelpunten voor plastic hebben.
U schreef een brief aan alle bewoners over frituurvet en bakolie…
“Dat is een samenwerkingsproject met producenten en verwerkers in die branche. Voor bewoners is dit nieuw, mensen zijn nog niet gewend dat ze restanten olijfolie, zonnebloemolie en frituurvet kunnen inleveren. Vooral in de mediterrane keuken wordt veel olie gebruikt, bijvoorbeeld om calamares in te bakken. Van die restanten kan biobrandstof gemaakt worden. We hebben onlangs de inzamelpunten uitgebreid naar scholen, buurthuizen, sportkantines.”
Wat zijn uw toekomstdromen?
“Dat er meer vervoer over water gaat plaatsvinden. Amsterdam is een waterrijk gebied, maar er zijn aanzienlijke investeringen nodig voor de aanleg van sluizen en verbindingen. Vrachtverkeer en personenvervoer over water zou niet alleen de wegen ontlasten, maar ook de CO2-uitstoot verminderen.”
Lees hier alle verhalen uit de special Duurzaamheid in Oost.