Nieuws

Oost Begroot: ruim 23.000 brieven verstuurd. ‘Plannen ontstijgen niveau plantenbak in lantaarnpaal niet’

In september viel bij iedereen in Zeeburgereiland en IJburg ouder dan 11 jaar een persoonlijke brief op de mat, een oproep om te gaan stemmen op de plannen van Oost Begroot. De plannen – die variëren van leren fietsen, een jeu-de-boulesbaan en drijvende tuinen tot sporten voor kinderen en een winterfeest – zijn bedacht door bewoners, er ging een lang en best ingewikkeld traject aan vooraf. 

Wat is Oost Begroot ook alweer? Stadsdeel Oost heeft voor vier gebieden – Oud-Oost, Watergraafsmeer, IJburg/Zeeburgereiland en Indische Buurt/Oostelijk Havengebied –€200.000 (totaal €800.000) beschikbaar gesteld. Bewoners kunnen plannen indienen voor hun eigen buurt, stemmen vergaren en zo aanspraak maken op het geld. Het traject voor de gebieden loopt niet synchroon.

Het traject voor IJburg/Zeeburgereiland ging op 7 maart 2020 van start. Bewoners bepaalden eerst samen vijf ‘aandachtspunten’ tijdens een avondvullende bijeenkomst. In de tweede ronde zijn budgetten over die aandachtspunten verdeeld. Toen kwam ronde drie waarin deelnemers binnen de aandachtspunten hun plannen mochten aandragen. Vervolgens konden de plannen op de website door iedereen worden bekeken en geliked. De meest gelikete plannen zijn door het stadsdeel getoetst. Op plannen die voldoen aan de criteria en die minimaal 30 likes kregen kan nu gestemd worden. 

Om mensen daarop te attenderen werden door het stadsdeel persoonlijke brieven verstuurd, gezinnen met drie kinderen kregen er bijvoorbeeld vijf op de mat. Waarom niet één brief per huishouden? Een woordvoerder: “De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat kinderen ook meebeslissen over de ideeën voor hun buurt. Gezien de privacyregels en fraudegevoeligheid mogen wij stemcodes niet per mail verstrekken en dient iedereen een eigen persoonsgebonden code te ontvangen per post.” 

Bewoner Olaf was met stomheid geslagen toen hij de brief ontving en de plannen bekeek. “Los van de onbegrijpelijke stemmodule een gemiste kans. Ongetwijfeld allemaal goed bedoelde ideeën van buurtbewoners, maar ik vraag me af of hier enig serieus onderzoek aan vooraf is gegaan waardoor breed gedragen initiatieven zouden zijn ontstaan die het niveau plantenbak in de lantaarnpaal en groen aan de brug ontstijgen.”
Walter, net verhuisd, drukke baan, maar wel erg betrokken bij zijn buurt: “Hier gaat veel te veel tijd in zitten. Neem alleen al die bijeenkomst en de ondoorgrondelijke website. Er komen toch alleen mensen zonder baan op af, en the usual suspects die op geld uit zijn?” Hij vraagt zich bovendien af: “Is dit niet waarom ik elke vier jaar naar de stembus ga, weet een gekozen bestuur niet wat er leeft?”

Geldsmijterij
Agnes vindt het maar geldsmijterij. “Bijvoorbeeld dat idee voor dansfeest 40Up. Ze zeggen twaalfduizend euro nodig te hebben, maar het is helemaal niet nieuw. Het ís er al en het bestaat al zeker tien jaar. Ontstaan vanuit het idee de lokale horeca te steunen en de buurt te verbinden. Dat kan heel goed zonder geld van de samenleving, je moet er alleen een beetje van je tijd in steken. Als je echt zo graag wilt verbinden, dan doe je dat toch gewoon?”

Marieke is juist heel positief: “Wat is er nou op tegen om te proberen de buurt een beetje mooier te maken? Ik heb zelf geen plan ingediend, maar ik ga zeker stemmen.”

Het stadsdeel hoopt inderdaad op een mooie opkomst. “In Oud-Oost hebben maar liefst 3834 bewoners gestemd op hun favoriete plan. Daar zijn we blij mee. Er is veel animo en we zien verassende plannen. De keuze ligt nu niet bij het stadsdeel, maar bij de bewoners. Die weten tenslotte het beste wat er speelt in hun buurt.” 

Een greep uit de plannen
Op welke plannen kan je zoal stemmen? Bijvoorbeeld op een maandelijkse markt (€20.000), multifunctioneel sporttoestel (€36.000), een openlucht cinema (€36.000), uitdagende activiteiten in een mobiele container (€38.000), IJburg Beweegt (€43.000)FC Zeeburgereiland: leer voetballen van een echte voetbaltrainer (€10.000)World Cinema Festival (€32.000), openluchtbios Sluisbuurt (€24.000), beeldenroute langs het water (€32.000), groene kunst om je thuis te voelen (€15.000), beplante hekken rond afvalcontainers (€34.000), drijvende tuinen (€51.000) of kale bruggen opvrolijken (€12.000). 

Voor het gebied IJburg/Zeeburgereiland kan tot vijf oktober gestemd worden. Op 7 oktober vindt er een festival plaats rond de winnende plannen. In de gebieden Indische Buurt/Oostelijk Havengebied en Watergraafsmeer kunnen nog tot 20 oktober plannen worden ingediend, in Oud-Oost is het geld al verdeeld. 

Bekijk het allemaal op oostbegroot.nl.

Gemaakte kosten persoonlijke brieven, volgens Stadsdeel Oost
Aantal verstuurd: 23.277
Kosten brieven: €2111
Kosten enveloppen: €934

In Oud-Oost is de €200.000 al verdeeld
-Leer kinderen belang van bewegen met sport- en spelactiviteiten: €13.705
-Eet de Regenboog: kinderen leren gezond en lekker koken: €12.616
-Haal eenzame ouderen en moeders uit hun isolement: €19.600
-Help niet-Nederlandse vrouwen maatschappelijk actief te zijn: €11.200
-Samen vullen we de bloembedden voor een mooier en veiliger Boerhaaveplein: €5700
-Versterk zelfredzaamheid van vrouwen met het Vrouwennetwerk Actief: €15.030
-MoTuin, de groene verbinder: €9940
-Bestrating eruit, wilgengriend erin. Maak de Mauritskade groen: €6700
-Verfris de Vrolikstraat: €8580
-Help mee zwerfafval oprapen op Schone Buurt Dag: €10.000
-Een aantrekkelijker Dapperstraat met street art op de rolluiken: €15.600
-Verander het Krugerplein in een aantrekkelijk, veilig en groen plein: €25.750
-Maak het Steve Bikoplein een gezellige en groene ontmoetingsplek: €35.000
-Kindertheater voor kinderen die niet op vakantie gaan: €12.225