Nieuws

Ondernemers Albert Cuyp willen geen mondkapjesplicht

Onlangs is aangekondigd dat op verschillende drukke plekken in Amsterdam het dragen van mondkapjes verplicht wordt. De ondernemers van de Albert Cuypmarkt roepen de gemeente Amsterdam op om die mondkapjesplicht niet langer op de markt door te voeren. De ondernemers hebben daar verschillende redenen voor gegeven.

Ten eerste is het vanwege het wegvallen van de toeristen helemaal niet druk op de markt. Een gevolg van de mondkapjesplicht is dan ook dat de enkele bezoekers voor een andere markt en/of andere straten zullen kiezen waar deze plicht niet geldt. Daarnaast claimen de ondernemers dat de 1,5 meter afstand goed wordt aangehouden.

Ten tweede gaat het hier om een buitengebied, waar besmettingen niet of nauwelijks plaatsvinden en wordt er ook nog is geëxperimenteerd over de rug van de kleine ondernemers, die notabene buiten staan. Volgens het OMT ook onvoldoende bewijs dat het mondkapje helpt.

Het feit dat de plicht niet overal geldt, maar alleen op bepaalde plekken, zorgt voor onduidelijkheid en oneerlijke concurrentie voor de Albert Cuyp markt. Bezoekers kunnen nu kiezen voor een andere markt of winkel. Het is of overal – of overal niet. 

Ten slotte mag volgens diverse juristen deze verplichting überhaupt niet. De Ondernemingsvereniging Albert Cuyp zal iedere koopman/vrouw juridisch terzijde staan in geval van een boete.