Nieuws

Ondernemer verbaast zich: gemeente neemt klachten totaal niet serieus

Dirk Box is blij. Of misschien is verbaasd een betere omschrijving. Ruim twee jaar lang heeft hij tientallen keren melding gedaan van rommel bij de vuilcontainers voor zijn deur in zijn straat – de Eerste Oosterparkstraat.
In die periode heeft hij ook nog de straatmanager erop aangesproken en de gebiedscoördinator. Resultaat van al die inspanningen: nul. Het vuil bleef zich voor zijn deur verzamelen. Communicatie vanuit de gemeente in al die tijd trouwens ook nul: nooit is er een reactie op zijn meldingen gekomen. 

Maar vlak voor de zomer was er opeens actie. De vuilcontainers zijn een meter of tien verplaatst. Ze staan niet meer voor zijn deur maar voor de nieuwe AH in de straat, om binnenkort gewoon weer ondergronds te gaan. En dat allemaal omdat hij, min of meer wanhopig, in mei een brief naar de gemeenteraad schreef over de situatie voor zijn deur. Een brief waarop zomaar, binnen een aantal weken, een antwoord kwam en die dus leidde tot actie.

Dirk Box is ondernemer. Hij heeft twee winkels: een in Aalsmeer en een in de Eerste Oosterparkstraat. Als ondernemer in Oost zou hij het heel normaal vinden dat hij door de gemeente behandeld wordt zoals hij de klanten behandelt die bij hem in de winkel komen. Als een klant zich meldt met een klacht is hij blij, niet vanwege die klacht maar omdat hij de klacht kan aanhoren en er iets aan kan doen. Klachten onbeantwoord laten, dat komt niet in hem op. Dan kan hij zijn winkel beter sluiten.

Dat de vuilcontainers voor zijn deur hebben gestaan heeft alles te maken met de herinrichting van de Eerste Oosterparkstraat. Na vier jaar van ambtelijke voorbereiding, inspraak, gedeeltelijke uitvoering en nieuwe inspraak lijkt de nieuwe straat er binnenkort te zijn – inclusief dus ondergrondse afvalcontainers. Die containers hadden voor de zomer al ingegraven moeten zijn – zo had de gebiedsmakelaar uit Oost aan een stedelijke collega laten weten – maar ze staan er nog steeds. Verklaring voor deze vertraging? Geen.

Aan de straat wordt inmiddels gewerkt. Daarover had Dirk Box samen met bewoners en collega-ondernemers in de straat ook een brief gekregen. De inhoud van die brief leek niet helemaal te sporen met de activiteiten die hij in de straat zag. Dus nam hij onlangs contact op met de betrokken ambtenaar. Binnen een mum van tijd had hij een mail terug. Boodschap: de ambtenaar is enkele weken op vakantie. Wie in de tussentijd het werk overneemt stond er niet bij. Ondanks zijn jarenlange ervaring met de gemeente kan zoiets Box toch nog steeds hogelijk verbazen.