Nieuws

Ondanks toezeggingen: Blijburg moet wéér verhuizen

Nog geen twee jaar zit Blijburg op Centrumeiland, maar nu al blijkt dat de strandtent wéér verplaatst moet worden. Zoals het er nu uitziet, kan Blijburg nog tot najaar 2020 blijven op de huidige locatie.

Blijburg moet dus weer verkassen, ondanks de toezegging van de gemeente dat het strandpaviljoen voorlopig op de huidige locatie zou kunnen blijven. Reden voor de verplaatsing is de geplande aanleg van IJburg 2, laat de gemeente schriftelijk weten. Dit voorjaar stemde de gemeenteraad in met de bouw van het zogenoemde Middeneiland, 82 hectare groot. Daarvoor moet land worden opgespoten en is een nieuwe hoofdinfrastructuur nodig. Blijburg staat bij die plannen in de weg: het paviljoen ligt precies op de plek waar IJburg 2 met IJburg verbonden zal worden.

Als de bouwplannen doorgaan moet Blijburg al in het najaar van 2020 weg van de huidige locatie. Het zou de vijfde keer zijn dat het paviljoen moet verkassen. De gemeente laat weten dat er naar een nieuwe plek gezocht wordt op het nog aan te leggen Middeneiland .

In 2015 opende Blijburg op de plek waar het nu zit. Groter, luxer en daarmee ook minder makkelijk te verplaatsen dan op vorige locaties van de strandtent. Er was immers een vergunning afgegeven voor twaalf jaar met een uitloop naar dertig jaar. Er werd een betonnen fundering aangelegd en na een jaar bouwen stonden er twee verdiepingen en een trouwkapel aan het IJmeer.

Stanja van Mierlo, sinds jaar en dag de uitbater van Blijburg, wil – net als de gemeente –alleen schriftelijk reageren. “Momenteel zijn we in overleg met de gemeente Amsterdam om een duurzame oplossing voor Blijburg te realiseren. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we tot een goed resultaat kunnen komen”, mailt ze.

Bij de bouw is overigens rekening gehouden met een mogelijke verplaatsing na twaalf jaar, maar dat IJburg 2 en daarmee de zoveelste verhuizing van Blijburg al zo snel zouden komen, was vermoedelijk voor zowel de gemeente als voor Blijburg een verrassing. De afspraken met Blijburg werden gemaakt in 2012, op het dieptepunt van de economische crisis. Toen was niet te voorzien of en wanneer IJburg 2 gebouwd zou kunnen worden, aldus de gemeente.

Meer over Blijburg.