Ik moet dit verhaal met een lange inleiding vertellen. Ik wil namelijk niet alleen schrijven over dit gebouw, maar ook over de verrassende ontmoeting ermee. Enfin. De tennisbaan bleek gesloten vanwege sneeuw op de baan. Een ernstige tegenvaller. Ter compensatie gingen we een stukje joggen over de Diemerzeedijk, richting de Diemervijfhoek. Dit is de mooiste route die ik kan bedenken en in de lage winterzon lag de dijk er prachtig bij. Mijn humeur werd al snel beter en tegen de tijd dat we in de Diemervijfhoek door de modder ploegden was ik bijna euforisch. Aan het eind van de ronde door de Vijfhoek klom ik de dijk op, hing voorover uit te blazen van de zware inspanning, kwam overeind en stond opeens oog in oog met dit gebouw. Indrukwekkend!
Ruim 50 meter hoog, rond, abstract, intrigerend. Een zeppelin rechtop gezet. Toen ik een jaar geleden precies op deze plek stond was er nog niets. Het blijkt een warmtebuffer van de Nuon Centrale te zijn, een opslagtank voor het water van de stadsverwarming.
Er was een tijd dat energiecentrales niet door architecten ontworpen werden, of althans niet zichtbaar. Een energiecentrale was een doos, bekleed met golfplaat, met een schoorsteen erop. Zie de centrale bij de Coentunnel en de oudere gebouwen van de Diemer Centrale. Dan is dit een grote vooruitgang. Een 7 kan ik hier makkelijk voor geven.
De architect blijft vooralsnog anoniem, want ook na lang speuren kan ik geen naam vinden. Ik denk dat het ontwerp ontstaan is in de tekenkamer van een ingenieursbureau. De werktuigbouwkundigen die zich normaal gesproken bezighouden met het ontwerpen van scheepsrompen en opslagtanks zijn hier met plezier aan het werk gegaan, en met resultaat.
Van Erven Dorens geeft een cijfer
Welke gebouwen geven kleur aan Oost? Architect en schrijver Jan van Erven Dorens beziet de stad met de blik van een kenner en velt zijn oordeel. Kijk maar.