Nadat de ondernemingswereld in een staat van paniek verkeerde is de Tweede Kamer dinsdag (17 maart) met noodpakket voor de komende drie maanden gekomen. Het corona virus slaat flink om zich heen en heeft vrijwel in elke sector zijn gevolgen. Zzp’ers die met hun inkomen onder het landelijk minimum zakken krijgen in ieder geval de komende maanden steun vanuit de overheid. Zij krijgen hun inkomen aangevuld tot het landelijk minimum. Dit is geen vetpot voor veel zzp’ers maar met een land dat ruim 1,3 miljoen zzp’ers telt moet er voldoende budget zijn om iedereen overeind te houden. In totaal is het beschikbare bedrag voor de komende 3 maanden vastgelegd op 10 tot 20 miljard.
Subsidie voor bedrijven met personeel
Net zoals zzp’ers kunnen ook bedrijven met personeel rekenen op steun vanuit te overheid. Hier zijn twee regelingen voor getroffen. De eerste hiervan is de aanvulling van het salaris van het personeel tot 90% afhankelijk van hoe hard het bedrijf getroffen is door de huidige financiële crisis. Voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is dat er geen personeel wordt ontslagen. Banenbehoud is namelijk enorm belangrijk voor de Tweede Kamer. De subsidie werkt met terugwerkende kracht tot 1 maart.
Bedrijven die actief zijn in sectoren die het extra zwaar hebben (bijv. de horeca en zorg) kunnen ook nog eens rekenen op een subsidie in de vorm van een directe uitkering van €4.000. Dit bedrag zal voor veel bedrijven net het verschil kunnen maken om hun kosten van de afgelopen tijd voldoende te kunnen dekken.
Belastingaangifte met 3 maanden uitgesteld
Vanaf 1 maart kunnen de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting worden ingediend bij de belastingdienst. Wanneer je geen voorbelasting betaalt betekent dit voor veel bedrijven dat er duizenden tot tienduizenden euro’s moeten worden overgemaakt aan de belastingdienst. In deze cruciale fase kan dit geld juist hard nodig zijn. Waar de einddatum voor de aangifte normaal gesproken 1 mei is heeft de Tweede Kamer besloten om dit met drie maanden te verlengen. Dit geeft bedrijven en zzp’ers meer ademruimte om te herstellen van deze crisis.
Moeilijke periode voor ondernemers met hoge kosten
Omdat veel zzp’ers hoge maandelijkse kosten hebben zoals de huur van hun pand of wanneer zij een auto zakelijk leasen valt het nog maar te bezien in hoeverre het noodpakket ondernemers kan redden van een grote crisis of een faillissement. Er zijn namelijk veel branches die helemaal plat liggen door het corona virus.
Ondanks de toezeggingen voor de steun moet de hele infrastructuur voor het aanvragen en het uitkeren hiervan nog worden ingericht. Ondernemers kunnen zich waarschijnlijk pas binnen 2 tot 3 weken melden bij het UWV.