Nieuws

Nieuwe ronde coronaprikken

In een brief aan de Tweede Kamer meldt demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) dat zestigplussers, zorgpersoneel en andere mensen uit hogere risicogroepen vanaf 2 oktober tot eind dit jaar in aanmerking komen voor een nieuwe herhaalprik. Deze vaccinatie biedt bescherming tegen de laatste omnikronvariant XBB 1.5

Hoewel de crisis rondom het coronavirus al lang voorbij is, worden sommige mensen uit risicogroepen en ouderen toch nog flink ziek na een besmetting. De GGD maakt op korte termijn bekend waar in Amsterdam de prikken worden gezet. Zestigplussers krijgen vanaf deze week een oproep, de ‘griepprikgroep’ tussen 18 en 59 jaar kan zelf een afspraak maken en mensen uit hoogrisicogroepen worden doorverwezen door hun arts. Dat geldt ook voor mensen met het downsyndroom of een ernstige afweerstoornis.

Zwangere vrouwen ontvangen informatie van hun gynaecologen en verloskundigen en krijgen een prik bij het GGD. Immobiele mensen en bewoners van verpleeghuizen worden aan huis gevaccineerd. De GGD schaalt het aantal vaccinaties komende tijd op van 10.000 naar 300.000 per week.

Ruim 7,5 miljoen Nederlanders zitten in de doelgroep voor vaccinaties, Kuipers rekent erop dat zo’n 4 miljoen mensen een prik nemen. Streven is dat iedereen die dat wil voor het eind van het jaar is gevaccineerd. Wie korter dan zes maanden geleden besmet was met het coronavirus heeft geen nieuwe prik nodig.