Nieuws

Nieuwe muurschildering eerste zichtbare verandering van Amsterdamse Poort

Sinds deze maand siert een grote muurschildering de gevel van New Metropolis middenin de Amsterdamse Poort. Kunstenaar Munir de Vries heeft in dit werk de toekomstdromen van tientallen bewoners van Zuidoost verwerkt. Amsterdamse Poort ondergaat de komende jaren een grote verandering en dit kunstwerk is een van de eerst zichtbare acties. 

Ter ere van de lancering van de muurschildering maakte dichter Sydney Lowell een gedichtgeïnspireerd op het thema ‘groei’. Zonder verandering geen groei, is haar boodschap. De muurschildering is elke dag te bekijken op Bijlmerplein 876, de video met het gedicht van Sydney is beschikbaar via deze link

Tussen december 2019 en april 2020 zijn kinderen, jongeren en volwassen uitgenodigd mee te doen aan graffitiworkshops in een speciaal ingericht kunstatelier in de Amsterdamse Poort. Zij maakten kunstwerken over hun dromen voor het gebied. Veel deelnemers aan de workshop vertelden dat zij de jongere generaties de kansen willen geven die zij zelf niet altijd gehad hebben. Op basis hiervan maakte Munir zijn kunstwerk, waarin verschillende manieren om te groeien verwerkt zijn.

Amsterdamse Poort verandert de komende jaren van winkelgebied naar ‘kloppend hart van Zuidoost, de smaakmaker van Amsterdam’. Het is een proces waarin bewoners, ondernemers en bezoekers een actieve rol krijgen, zodat deze plek de herkenbare identiteit van Zuidoost behoudt: authentiek, gastvrij, energiek en verrassend.