Nieuws

Nieuwe locatie opvanghuis gescheiden ouders

Het Parentshouse krijgt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe plek aan de Ben van Meerendonkstraat. De commissie die de oprichting van het huis voor gescheiden ouders organiseert, beslist 21 februari of de huurprijs acceptabel is. Woningcorporatie De Key heeft begin februari laten weten dat ze de oorspronkelijke huur van de woning speciaal voor dit doel verlaagt.

Daarmee lijkt het erop dat gescheiden ouders toch onderdak op IJburg kunnen krijgen. Dominee en initiatiefnemer Rob Visser: “De nieuwe locatie is iets goedkoper dan het huis aan de Eva Besnyöstraat, maar er kunnen maar drie mensen wonen in plaats van vier. Als de commissie akkoord gaat met dit voorstel wordt de huur per persoon enkele tientjes duurder dan 500 euro, maar meer ook niet.”

In de Eva Besnyöstraat tekenden de directe buren in november vorig jaar protest aan bij De Key. Volgens bewoners van het woonerf en De Key vreesden ze vooral voor de waardedaling van hun huis en voor overlast van bezoekende kinderen in het weekend. Een van de buurmannen die het plan probeerde tegen te houden zegt op twitter bezwaar te hebben ‘tegen het inloop, kort verblijfkarakter en andere opties van de Key.’

Ook een andere buurvrouw heeft het over die ‘andere opties’. “Ik vond het zelf een erg goed idee om een Parentshouse op die plek in te richten. Het enige wat me wel een beetje heeft afgeschrikt, is dat het bestemmingsplan voor dat doel misschien gewijzigd moet worden, zodat het officieel een opvanglocatie wordt. Als er dan geen gescheiden ouders meer zijn gaat De Key er misschien wel junks onderbrengen.”

Aanvankelijk zag de woningcorporatie geen reden om het plan stop te zetten. “Buren hebben nooit inspraak op wie er naast hen komt wonen,” zegt een woordvoerder van De Key. “We vonden het bovendien een sympathiek initiatief en we verwachtten niet dat er overlast zou ontstaan.”

Ook dominee Visser wist al in november dat de buren niet op een Parentshouse zaten te wachten, maar hield het naar eigen zeggen bewust stil om de reputatie van het eiland geen schade toe te brengen. “IJburg komt al zo vaak negatief in het nieuws. Ik heb de omwonenden uitgenodigd om te praten, maar ze gaven schriftelijk te kennen dat ze daar geen behoefte aan hadden.”

Eind januari zwichtte De Key toch voor het burenprotest. Volgens de corporatie was dat niet omdat ze bang waren voor een juridische procedure, maar omdat de protesten ‘vrij zwaar’  bleken te zijn. “We wilden de nieuwe bewoners een goede start geven,” aldus een woordvoerder.

Het besluit om de Eva Besnyöstraat de rug toe te keren haalde de landelijke media en leidde tot commotie op het woonerf. Uit een rondgang door het buurtje blijkt dat bewoners er verschillend over denken. Enkele vrouwen benadrukken dat zij wel voor het Parentshouse waren. “Ik vond het een mooi initiatief en ik denk dat we die mensen prima op hadden kunnen vangen,” zegt een van hen.

Een buurman denkt er anders over. “Ik vind het jammer en raar dat de dominee niet van tevoren met ons is komen praten. Pas toen de plannen al zover waren dat we er niets meer over konden zeggen, nodigde hij ons uit. Toen hoefde het natuurlijk niet meer.”

Als het Parentshouse in de Ben van Meerendonkstraat inderdaad van de grond komt, heeft het project een vertraging van drie maanden opgelopen. Maar over klagende buren hoeft De Key zich dit keer geen zorgen te maken. De naastgelegen woningen staan namelijk ook allebei leeg.

Welke woonopties heb je als een gescheiden ouder op IJburg?

Optie Prijs excl. Bruto Inkomenseis Aanvullende restricties
Sociale woningbouw max  €681,02 max €34.229 per jaar Gemiddeld ruim 10 jaar wachttijd
Vrijesectorwoning bij bijv. Vesteda Min. €681,02 – goedkoopste beschikbare woning: €815 Maandelijks 4,5 x de huurprijs per maand. Zzp’ers moeten goede jaarcijfers overleggen Met eigen vermogen van min. €50.000 kun je voor €150 per maand meer huren dan op basis van je inkomen zou mogen.
Vrije sectorwoning bij bijv. Jacobus Recourt Min. €681,02 –

goedkoopste beschikbare woning: €865,-

jaarlijks 45 x de maandelijkse huurprijs. Zzp’ers moeten goede jaarcijfers overleggen 10 % van het eigen vermogen mag bij jaarinkomen worden opgeteld.
Koopwoning Goedkoopste woning nu €149.000 minimaal ongeveer €37.000 per jaar. Zzp’ers moeten 3 jaar goede jaarcijfers overleggen Het maximale leenbedrag gaat omlaag als er andere leningen uitstaan of als er alimentatie moet worden betaald.

Lees ook:
Parentshouse: betaalbare woonruimte voor wie pas gescheiden is ‘voorziet in een behoefte op IJburg’ (20-09-2012)