Nieuws

Nieuw podium voor cultuur, literatuur en verhalen

Deze maand opende OBA Linnaeus haar deuren, in het voormalige pand van de Albert Heijn aan de Linnaeusstraat. Met deze nieuwe bibliotheek heeft Oost er een kleurrijk cultureel podium bij gekregen.

Martin Berendse, de nieuwe directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is een trots man. “De afgelopen jaren hebben we flink moeten bezuinigen, maar we hebben nog steeds 25 Amsterdamse bibliotheken, de Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland niet meegerekend. Een paar jaar geleden waren dat er 29. We hebben de schade beperkt kunnen houden.”

De Amsterdamse aanpak is bijzonder, ook in internationaal perspectief, vervolgt hij. “Iedere wereldstad maakt hierin eigen keuzes. Sommige steden kiezen voor één grootse, centrale bibliotheek met internationale allure. In onze stad heeft de Centrale Bibliotheek die functie. Andere steden kiezen voor een fijnmazig netwerk van kleinere vestigingen in de wijken. Amsterdam kiest voor beide scenario’s: we hebben een bibliotheek van wereldklasse én een reeks lokale vestigingen. Dat is een bewuste keuze. We willen de wereldburger bereiken, maar vinden ook dat ieder schoolkind naar de bieb in zijn eigen buurt moet kunnen wandelen.”

Verder wil Berendse dat het karakter van iedere buurtbibliotheek past in de sfeer van het stadsdeel waar zij is gevestigd. “Oost is anders dan West, Zuidoost is weer geheel anders dan Noord. De verschillen moet je kunnen aflezen aan de bibliotheken. We willen dat ze de kleur hebben van de wijk waar ze deel van uitmaken.”

Linnaeus Live
De locatie aan de Linnaeusstraat is niet toevallig gekozen, legt Berendse uit. “We wilden een zichtbare bibliotheek, een blikvanger in het hart van Oost. Deze plek is een voltreffer. De Linnaeusstraat is geen gewone Amsterdamse straat, maar een zinderende verkeersader, met winkels, scholen, ondernemingen. Precies wat we zochten.”

Voor de bibliotheekmedewerkers betekent OBA Linnaeus pionieren. “Tot nu toe moest elke Amsterdamse bibliotheek alles in huis hebben: reisgidsen, doe-het-zelfboeken, boeken over het zonnestelsel, maar ook muziek, dvd’s, noem maar op. Bij OBA Linnaeus hebben we dat principe losgelaten. De kans bestaat dat je er geen boek over autotechniek zult vinden. De medewerkers zullen je in dat geval graag verwijzen naar bibliotheek Javaplein, een paar straten verderop.”

Het accent in OBA Linnaeus ligt vooral op cultuur, literatuur, verhalen vertellen. “Zo’n vernieuwende aanpak past bij Oost, een stadsdeel dat volop in beweging is. Daar komt bij dat Oost minder culturele podia heeft dan Zuid of Oud-West. Met OBA Linnaeus hopen we daar iets aan te veranderen. Zo zullen er regelmatig boekpresentaties of interviews met schrijvers plaatsvinden, maar we gaan ook met scholen wedstrijden houden, zoals een wedstrijd poëzie schrijven of rappen.”

Een voorproefje hiervan werd al gegeven tijdens het openingsweekend, met de eerste editie van Linnaeus Live, een maandelijks literair programma dat OBA Linnaeus organiseert met Schrijvers uit Oost. “Herman Koch en Simone van Saarloos lazen voor uit eigen werk en Henk Hofstede (de Nits) zong enkele nummers over Oost. De middag was een doorslaand succes. Dat is de sfeer die we zoeken.”