Nieuws

Nestkast voor torenvalk in Diemerpark

Op vrijdag 6 april is in een elektriciteitsmast in het Diemerpark een torenvalkkast opgehangen door lijnwerkers van TenneT. Dit gebeurde op initiatief van de telgroep broedvogelmonitoring Diemerpark en Vrienden van het Diemerpark. Stadsdeel Oost heeft het gefinancierd. De nestkast hangt op een hoogte van 18 meter. De totale lengte van de mast is 45 meter.

Edial Dekker van de vogeltelgroep vertelt: “Al jaren inventariseren we in het broedseizoen tweemaal per maand het Diemerpak op vogels. Dat doen we voor SOVON Vogelonderzoek Nederland. De torenvalk staat sinds kort op de Rode Lijst met bedreigde diersoorten, die willen we graag helpen. Zo kwamen we op het idee om een torenvalkkast op te hangen.”

Vorig jaar leek een torenvalkpaartje een broedpoging te ondernemen in de elektriciteitsmast, maar die mislukte. De kast geeft naar verwachting bescherming. Het Diemerpark zou geschikt leefgebied voor de torenvalk zijn: in het weidse landschap kan hij goed jagen op muizen en andere kleine zoogdieren. Bovendien kan het vrouwtje haar man zien jagen als ze gaan broeden.

De torenvalknestkast is handgemaakt door een fanatieke nestkastenmaker uit Boxtel. TenneT financierde de montage uit eigen zak.