Sport

Nescioloop door Diemerpark, twee deelnemers aan het woord

Atletiekvereniging AV’23 organiseert op 15 april de zevende editie van de Nescioloop. Die moet iedere hardloper in Oost toch een keer gedaan hebben. Voor de fanatieke lopers is er een route van 15 km, voor de beginners een route van 7,5 km en kinderen kunnen meedoen aan een 2 kilometerloop.

Twee deelneemsters vertellen over de liefde voor hardlopen en hoe zij trainen voor een wedstrijd.

Jolande Frederikslust (42) pakte het hardlopen twee jaar geleden weer op, na een lange knieblessure. “Ik loop elke dinsdagavond met de IJburgse loopgroep Running Mama’s en op zondagochtend doe ik een duurloop. Alleen of met mijn zoon Xavier. De afwisseling van het lopen in een groep en individueel spreekt me aan. Mijn eerste wedstrijd was in 2010, de Ladies Run (6,5 km) in Amsterdam. Daarna volgden er al snel meer. Ik train nu voor de halve marathon van Amsterdam in oktober. Tijdens de Nescioloop ga ik de langere route van 15 km lopen. Het fijne van deze buurt is dat je veel mooie routes kunt lopen. Mijn favoriete route is die langs het IJ richting de Maxis en Muiden. Een tweede favoriet is naar camping Zeeburg, over de Amsterdamsebrug en via de dijk en de Nesciobrug terug naar IJburg.”

Rafaela Colina (43) begon drie jaar geleden met hardlopen. “Ik wilde iets makkelijks doen waar je meer uithoudingsvermogen van krijgt. Eerder sportte ik alleen in de sportschool. Met mijn man Paul ben ik met een opbouwschema gestart. Ik vond in het begin best zwaar, maar toen ik het eenmaal twintig minuten volhield begon het leuk te worden. De Nescioloop in 2010 was een van mijn eerste hardloopwedstrijden. Ik zie wedstrijden vooral als uitdaging om een bepaalde afstand binnen een tijd te lopen. Tijdens zo’n race hangt er ook een bijzondere sfeer. Je bent altijd wel iets gespannen en wordt opgejaagd door anderen, waardoor je geneigd bent af te wijken van je eigen tempo. De adrenalinekick na de finish vind ik heerlijk. Ik heb afgelopen oktober voor het eerst een marathon gelopen en dat was te gek! Ik ga de 15 kilometer lopen tijdens de Nescioloop. Ik train standaard drie tot vier keer per week. Een keer met de Running Mama’s en de andere keren alleen. Als ik tijd heb loop ik richting Durgerdam en Ransdorp. Het is daar stil, de natuur is mooi en iedere weersomstandigheid heeft iets bijzonders. Toen het laatst zo sneeuwde ben ik met drie Running Mama’s die route gaan lopen. Handschoenen aan en muts op, langs de schaatsers op de slootjes en genietend van het zonnetje.”

Door Morene Dekker

Meer informatie of inschrijven voor de Nescioloop www.nescioloop.nl
Meer informatie over de Running Mama’s www.runningmamas.nl