Sport

Nederlands karatekampioen geeft karateles op IJburg

Beirem ben Barrah (17) werd in april 2012 Nederlands karatekampioen. Tussendoor studeert hij momenteel hard voor zijn VWO examen en geeft hij iedere dinsdagavond karateles op IJburg.

“Ik zat als klein jongetje op voetbal, maar had daar totaal geen aanleg voor. Mijn vader heeft zwarte band en deed altijd al fanatiek aan karate. Op mijn negende nam hij mij mee naar zijn trainingen. Ik was een mollig verlegen jongetje en mijn ouders dachten dat karate me wat zelfverzekerder zou maken. Al vrij snel bleek ik stukken meer aanleg te hebben voor karate dan voor voetbal en op mijn twaalfde heb ik mijn kicksen dan ook in de wilgen gehangen.”

“In het begin deed ik tijdens trainingen denkbeeldige gevechten. Een jaar of drie geleden ben ik begonnen met wedstrijden en ben ik echte gevechten gaan doen. Ik beoefen Wado karate, een vorm van karate waarin gevechten en ontwijken centraal staan. Deze vorm van karate is niet de mooiste, maar wel zeer effectief tijdens wedstrijden op de mat. Nadat ik jarenlang tweede werd was ik zo gelukkig toen ik eindelijk de titel Nederlands Kampioen behaalde!”

“Ik train gemiddeld zes keer per week en geef iedere dinsdagavond karateles aan kinderen op IJburg. Dat vind ik super leuk om te doen. Ik kan op die manier mijn passie voor deze sport doorgeven. Mijn studenten weten dat ik sinds kort Nederlands Kampioen ben en vinden het vooral stoer dat zij les krijgen van een kampioen.”

Nu ben ik vooral geconcentreerd op mijn eindexamen, maar ik train wel gewoon door omdat dat mij helpt om te leren. Als het even kan zou ik na mijn eindexamen graag een tussenjaar nemen om twee maanden te gaan reizen voor Indonesië en Japan. Natuurlijk wil ik daar ook karatetrainingen volgen. Ik train zo nu en dan nog wel eens met mijn vader. Hij heeft de tweede zwarte band en maakt mij nog steeds in… Na een wedstrijd evalueer ik altijd met hem en mijn trainster Ida. Aan beiden heb ik te danken dat het mollige verlegen jongetje plaats heeft gemaakt voor een zelfverzekerd persoon.”

Door Morene Dekker

Meer sport lees je hier.