Nieuws

Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam krijgt 900.000 euro extra voor beveiligingsmaatregelen 

De Tweede Kamer stemde donderdag in met een voorstel van ChristenUnie en JA21 om 900.000 euro extra uit te trekken voor de beveiliging van het Nationaal Holocaustmuseum op de Plantage Middenlaan. Het museum is vanaf volgende maand volledig open.

Het voorstel kreeg brede steun in de Kamer, alleen de FvD-fractie stemde tegen. De extra veiligheidsmaatregelen zijn voor het museum en de Hollandsche Schouwburg. Volksgezondheid betaalt de extra kosten. Beveiliging van het museum en de schouwburg was al een punt van aandacht en is sinds afgelopen najaar uitgebreid. Volgens JA21-voorman Joost Eerdmans kan het museum straks alleen door de extra maatregelen veilig bezoekers ontvangen. Hij verwacht dat in de toekomst meer beveiliging nodig is. Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt het wrang dat de maatregelen noodzakelijk zijn. Beide partijen willen dat er vanaf 2025 per jaar 1,5 miljoen euro meer beschikbaar is voor het museum.

De naam Hollandse Schouwburg veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog op last van de nazi’s in Joodse Schouwburg. Door steeds meer anti-Joodse maatregelen stopten de voorstellingen in 1942. Eind juli datzelfde jaar werden voor het eerst Joden in het gebouw samengebracht. Bijna 50.000 mensen zijn vanuit de schouwburg afgevoerd. Na de bevrijding heeft het gebouw aanvankelijk geen toekomst. Op voorwaarde dat de schouwburg nooit meer een ruimte voor amusement is, wordt het een Joods monument. Sinds de jaren zestig organiseren het Joods Cultureel Kwartier, buurtbewoners en leerlingen van de IVKO school elke 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Hollandsche Schouwburg, die in 2022  wegens een grote renovatie verviel. 

Het Nationaal Holocaust Museum is het eerste en enige instituut dat over de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Het museum is in de voormalige Hervormde Kweekschool en de schouwburg gevestigd. In de nabijgelegen crèche van Henriëtte Pimentel werden Joodse kinderen verzameld. Mede door Pimentel, studenten, medewerkers en verzetsmensen ontsnapten honderden kinderen uit de crèche. Het Nationaal Holocaust Museum opent op zondag 10 maart. De NOS zendt dit live uit op NPO 1. Een dag later gaat het museum open voor publiek.