Nieuws

Na bezwaar bewoners: Asielzoekerscentrum voor maximaal half jaar in de Watergraafsmeer

Vier centra voor psychiatrische patiënten in één wijk is te veel, vinden bewoners én burgemeester Van der Laan.

Het geplande centrum voor getraumatiseerde, uitgeprocedeerde asielzoekers aan het Robert Kochplantsoen in de wijk Jeruzalem wordt een tijdelijke opvang. Dat zegde burgemeester Van der Laan toe, nadat bewoners bezwaar gemaakt hadden tegen nóg een psychiatrisch centrum in de wijk in de Watergraafsmeer. Per 1 juli zouden zo’n tachtig asielzoekers met psychische en lichamelijke klachten hun intrek in het pand aan het Robert Kochplantsoen moeten nemen.

Het zou het vierde psychiatrische centrum in de wijk worden. Een eindje verderop heeft HVO-Querido een opvangcentrum voor voormalig dak- en thuislozen met psychiatrische problematiek. Verder heeft de psychiatrische instelling Spirit een vestiging voor tijdelijke opvang van jongeren en is er een opvang voor vrouwen die te maken hebben met uitbuiting en loverboys.

Genoeg is genoeg, vinden ze in Jeruzalem. Een vierde psychiatrisch centrum vormt volgens de bewoners een te grote belasting voor de woonwijk. De drie zorginstellingen die er al zijn brengen ieder al hun eigen overlast mee. In Het Parool klaagden bewoners over vechtpartijen, harde muziek uit wachtende auto’s en drank- en drugsgebruik op straat.

De burgemeester zei afgelopen donderdag in de raadsvergadering het met hen eens te zijn en noemde het besluit ‘slordig’. Het centrum komt er nu niet permanent, maar tijdelijk. Van der Laan zegde toe binnen drie maanden een andere locatie te zoeken. Het pand moet over een half jaar een andere bestemming krijgen.