Nieuws

‘Je moet zorgen dat het in orde is’

We zien een mooie tuin, bloemig en met een rijkgevulde appelboom. “Rolstoelbestendig gemaakt”, zegt Theo, die heel handig blijkt, maar daarover later meer. Het stel helpt nogal wat mensen in de buurt, bijvoorbeeld bij de administratie. “Het is een fijn huis, maar met net een kamertje te weinig.”

Theo woont hier vijftien jaar, Marion wat korter. “Ik ben uit de Bijlmer getreiterd”, zegt Theo terneergeslagen. “Dat is een getto vol criminelen. Een dealer woonde boven me, met de overlast – dag en nacht – viel niet te leven. Ik ben met pistolen bedreigd, en met messen. Dan ga je maar verhuizen.”

Zo kwam hij in Betondorp. De rust was fijn, hij kon er de boel weer oppakken. Het is een fijne buurt. Maar de huizen zijn verouderd en woningbouwvereniging Stadgenoot doet er weinig aan. “We hebben geen spouwmuur, en zodoende enorm last van schimmel. Ik wil dat zelf verhelpen door een extra buitenmuur te plaatsen maar die aanvraag loopt nog steeds.” Marion: “Ondertussen is er geen kruid tegen gewassen. Ja, schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken.”

Genoeg gemopperd. Theo is een handige jongen, we zeiden het al. Om zijn vele hobby’s en liefhebberijen te kunnen uitvoeren, heeft hij de toch al niet zo grote woonkamer gesplitst. Achter is nu een werkkamer, waar hij een administratiekantoortje houdt. Hij heeft er ook allerlei laatjes en gereedschap (we noemen: een zaagmachine, een freesmachine). “Hier ontstaat alles, dit is het centrum van het huis.”

De keuken (saillant detail: het plafond heeft Cars-behang, Theo komt uit de autoracerij, zodoende) is klein maar heeft álles. “Comfort vind ik belangrijk.”
De kleur rood vind je overal in huis terug, van de vloerbedekking tot aan de bank en de deuren. Tot slot laat Marion ons de badkamer zien, die met recht zeer uitgebreid genoemd mag worden. Een kleine opsomming: negen douchekoppen, speakers waar muziek uit komt, een buisje met gaatjes om de muur te verwarmen, een toiletpot met verlichting onder de rand en bediening van dit alles op de deur. Theo: “Ja, je moet zorgen dat het in orde is.”

Dan doen Theo en Marion ook nog veel voor de buurt. Marion: “We lopen alle vergaderingen van het stadsdeel af, we bemoeien ons met alles. Wat we kunnen doen voor de buurt, dat doen we. We willen graag verbinden, er is in Betondorp ook verder niks. Dát is participatie.”

Tuindorp Watergraafsmeer
Theo (69) en Marion (69)
Type woning: sociale huur
Woonoppervlak: 57 m2
Fijnste plek: “Buiten op het schommelbankje”

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? Je ziet het in Leef!