Nieuws

M&M SUP: ‘Je legt je plank in het water en weg ben je’

Wellicht heb je ze vorige zomer al door de grachten van IJburg zien gaan, peddelend op een supboard. Een opvallend gezicht was het en ze kregen er veel vragen over. Want SUP was nog een relatief onbekende sport. Maar daar komt verandering in, want Morene Dekker en Miriam Bisi richtten samen M&M SUP op. Vanaf eind april kan iedereen net zo smooth over het water glijden als zij.

“We hebben samen heel wat afgesupt,” zegt Miriam. “Veel mensen zeiden: wat gaaf, dat wil ik ook.” Zo kwamen de twee buurtgenoten met het initiatief voor M&M SUP. “We gaan vijf keer per week lesgeven. Er komen clinics, workshops en we gaan boards verkopen.”

SUP staat voor stand up paddle surfing. Het is de snelst groeiende watersport van dit moment. Geen gedoe, je hoeft niks op te tuigen. Je legt je plank in het water en weg ben je. Morene: “Sup is een toegankelijke sport. Het is een perfecte workout en je bent nog lekker buiten ook. Het mooie ervan is dat iedereen het kan leren. In het begin voelt het een beetje wiebelig; een bochtje maken vereist enige techniek. Maar binnen no time heb je ook dat onder de knie.”

Miriam en Morene zijn allebei fervente watersporters. Morene supte vorige zomer zelfs de Friese Elfstedentocht voor teams. In vijf dagen legde ze 220 kilometer af. “Dat lijkt veel, maar als je traint is dat goed vol te houden. Ik vind het heerlijk om met windkracht 4 over het IJmeer te schieten. Om echt te werken. Maar voor wie wat rustiger vaarwater zoekt, zijn juist de IJburgse grachten ideaal.”

Nu het water nog koud is, sup je verstandigerwijs in een wetsuit. In de zomer volstaan een badpak of korte broek en blote voeten of gympen. De plank is zo stabiel dat je er ook spullen op mee kan nemen. Stel je eens even voor: suppen met een picknickmand op de punt. Morene en Miriam supten zo onder meer naar Marken en Pampus. Miriam: “Je stapt op en je bent weg. Heerlijk.”

De eerste keer dat ze de sluis door gingen keek de sluiswachter wel een beetje vreemd op. Stuurde hen zelfs naar de wal: gaan jullie maar lopen. Maar alles went, ook voor sluiswachters. Dus zijn de plannen voor komende zomer alweer gesmeed. Bijvoorbeeld het Rondje IJburg – traditiegetrouw in september – en de Elfstedentocht staan op het programma. “Hoe leuk zou het zijn als we met een IJburgs mannen- en vrouwenteam mee konden doen?” Dát zien de twee ‘suptoppers’ al helemaal voor zich.

Informatie: Kijk voor meer informatie op de website www.mm-sup.com.