Nieuws

Minus één stembureau, de Romeinen van Oost… Stadsdeel Oost wordt steeds GroenLinkser

Oost is GroenLinksland. Maar net zoals in Asterix en Obelix bewoners van een klein Gallisch dorpje zich verzetten tegen de Romeinse overheersing, zijn er in Oost bewoners rondom een specifiek stembureau die zich niet wensen neer te leggen bij de dominantie van GroenLinks. Het is, afgaande op de verkiezingsuitslagen van de afgelopen twee jaar, het laatste bolwerk in Oost dat de aanval van GroenLinks heeft weten te weerstaan.

Tussen 15 maart 2017 en 22 mei 2019 konden ook de bewoners van Oost vier keer naar hun stemlokaal: Tweede Kamer – Gemeenteraad – Provinciale Staten – Europees Parlement. Al die keren kwam GroenLinks in heel Oost duidelijk als grootste uit de bus. De ene keer was de marge met nummer twee kleiner dan de andere, maar altijd ging het om minstens een paar duizend stemmen verschil.

Bij alle vier de verkiezingen maakte GroenLinks bij steeds meer stembussen in Oost die favorietenrol waar. Waar eerst D66 bij diverse stembureaus in Oost na telling de koppositie nog kon claimen, kleurde Oost bij de laatste verkiezingen steeds GroenLinkser. Bij de een na laatste verkiezing waren er nog twee hardnekkige verzetshaarden over. Een daarvan werd bij de Europese verkiezingen ook door GroenLinks ingenomen.

Dat was het stembureau in het verenigingsgebouw Batavia in de Indische Buurt. Dit stembureau was bij de Provinciale Staten nog de laatste plek in Oost waar DENK, net als bij Tweede Kamer en Gemeenteraad, de meerderheid van stemmen wist te halen. In Batavia zat GroenLinks DENK bij deze drie verkiezingen al op de hielen, maar bij de Europese verkiezingen sloegende kiezers van de partij hard toe: met een overtuigende marge van enkele tientallen stemmen op DENK werd GroenLinks ook daar de grootste partij.

Nu is er nog maar een plek over. Eén stembureau waar bij alle vier de verkiezingen niet GroenLinks maar een andere partij de meerderheid van stemmen wist te halen. Een bureau dat op andere manieren ook nog bijzonder is. Zo waren er bij de laatste verkiezingen in dat stembureau precies twee DENK-stemmers – wat de vraag oproept of ze elkaar tegen zijn gekomen die 22stemei of misschien wel samen naar de stembus zijn gegaan?

Ander saillant detail is dat deze stembus bij de laatste verkiezing wel heel erg van kleur is veranderd. In plaats van het vertrouwde VVD-oranje verschoot het stembureau ineens naar PvdA-rood. Nu was de positie van de VVD onder de bewoners van dit stembureau al wankeler geworden, maar een overname door D66 of – uiteraard – GroenLinks hing daar eerder in de lucht. Het werd dus PvdA. En niet GroenLinks. De Romeinen van Oost kwamen op 23 mei precies 26 stemmen tekort om ook de laatste verzetshaard in het stadsdeel – de Willibrordschool op IJburg – te veroveren.

Illustratie: Sandro Assorgia