Het klimaat verandert en dat is deels te wijten aan ons eigen gedrag. Want alles wat we doen heeft impact op het milieu – autorijden, vliegen, huizen bouwen, kleren kopen… Ben je benieuwd hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen terwijl je er toch leuk bijloopt?
De milieu-impact van het maken van nieuwe kleding is groot. Wil je een beetje milieuvriendelijk gekleed gaan, dan luidt het eerste simpele devies: koop zo min mogelijk nieuwe kleren. Maar doe dat maar eens, met al die lonkende etalages en die onwaarschijnlijk lage prijzen van onze Aziatische webwinkel-vrienden.
Toch wordt een derde van de gekochte kleding nooit gedragen. En mensen die (te) veel kleren bezitten, blijken zowaar een laag welzijnsniveau te rapporteren. Bekijk je garderobe dus regelmatig met een fris paar ogen en probeer eens nieuwe combinaties te maken. Of je gaat voor goede kwaliteit tweedehandskleren, ruilavonden met vriendinnen of bijvoorbeeld een modebibliotheek.
Heb je toch iets nieuws nodig, kijk dan goed naar het materiaal. Steeds meer textiel bevat bijvoorbeeld op plastic gebaseerde vezels, of is moeilijk recyclebaar doordat het van verschillende materialen wordt gemaakt. Niet altijd gemakkelijk te herkennen, maar het helpt om kleding te ontwijken die bestaat uit een mix van natuurlijke en synthetische vezels. Let op labels en certificeringen voor veganistische, biologische en schonere materialen, die helpen je een goede keuze te maken.
Niets fijner dan ’s ochtends een pasgewassen outfit uit de kast te trekken. Maar ook al dat wassen is best mileubelastend; denk aan het gebruik van water en energie, maar ook aan het vrijkomen van synthetische microvezels die achterblijven in rivieren, de zee en dus ook in dieren. Je kleding vaak wassen maakt ook dat het materiaal slijt en er snel oud uitziet. Gewoon uithangen in de frisse lucht is vaak al voldoende om je kleding weer fris aan te laten voelen.
Tot slot, alle goede bedoelingen ten spijt is kleding nog steeds lastig te recyclen, en veel kleren eindigen dan ook als poetsdoek in de industrie of als opvulmateriaal voor meubels. Ben je definitief uitgekeken op een kledingstuk, denk dan goed na wat je ermee doet. Misschien kun je iemand anders er nog blij mee maken, of heb je zelf poetsdoeken nodig? Het is natuurlijk altijd een optie om het kledingstuk te (laten) repareren of vermaken zodat het er weer goed uitziet. Duurzaamheid op zijn hipst!
Voor een uitgebreider antwoord (en voor nog veel meer interessante vragen) kun je terecht op de Klimaathelpdesk. Je kunt er ook een eigen vraag stellen. Zie www.klimaathelpdesk.org/.
Foto: 21 mei 2022, Park Frankendael. Kiki (25) draagt alleen tweedehands en duurzame kleding, en vermaakt zelf oude kledingstukken tot nieuwe items, zoals haar tas.
Foto: Lotte Kaster