Nieuws

‘Veel voor één middag, maar razend interessant’

Vriendelijk komt de witte robot aangelopen. Hij schopt tegen een bal, zwaait naar de kinderen die om hen heen zijn komen zitten, en doet dan onverwacht een wulps danspasje. De kinderen gieren het uit. De voetballende robot is slechts een van de vele demonstraties op de open dag van het Science Park, die op zaterdag 7 oktober werd georganiseerd in het kader van het landelijke Weekend van de Wetenschap.
Mieke van den Berg, als coördinator van de open dag al jarenlang betrokken, geeft aan dat Science Park op deze open dagen voornamelijk wil laten zien wat er allemaal kan met onderzoek, maar ook hoe belangrijk fundamenteel onderzoek is. “Fundamenteel onderzoek spreekt nu eenmaal veel minder tot de verbeelding dan de toepassingen ervan. Het is ook een beetje de tijdgeest om meteen te vragen wat iets oplevert. Wij willen laten zien dat dit type onderzoek net zo belangrijk is als de toepassingen ervan, en dat je soms van tevoren ook niet kunt weten waar een ontdekking allemaal toe zal leiden.”

Voor de open dag is bewust gekozen om Science Park als één organisatie te presenteren, terwijl het complex in feite uit talloze bedrijven, wetenschappelijke instituten en start-ups bestaat. Onder de acht deelnemers waren onder meer de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam, AMOLF (een multidisciplinair onderzoeksinstituut) en NIKHEF (waar onderzoek naar deeltjesphysica plaatsvindt). “We zijn hierdoor ook een van de grootste deelnemers aan het Weekend van de Wetenschap”, zegt Van den Berg hierover. Dat dit tevens een valkuil kan zijn, blijkt wel uit het feit bezoekers ‘klagen’ dat er simpelweg te veel te zien en te doen is voor één middag.

De open dag is bedoeld voor zowel kinderen als volwassenen en wordt bezocht door oud-medewerkers, familie en vrienden, maar ook door geïnteresseerden uit de omgeving. Bezoekers konden hun eigen zonnecel maken, watervlooien bestuderen, voelen hoe het is om te zweven, maar ook een lezing over bitcoin cryptografie en zwaartekrachtsgolven bijwonen. Inderdaad misschien veel voor één middag, maar wel razend interessant.

Door José Stoop

Beeld: Amsterdam Science Park