Janneke Kookt (recepten)

Mexicaanse tosti’s

Ooit had ik (behalve een scriptie die af moest) nog geen verantwoordelijkheden, zoals een baby of een hypotheek in mijn nek hijgen, en bracht ik de maand januari door in Mexico. We vulden onze dagen met eten, snorkelen, eten, lummelen in de hangmat, eten, vallende sterren tellen en nog meer eten. Dat eten daar bestaat vooral uit tortilla (een pannenkoek van mais- of tarwemeel). Afhankelijk van de vulling en de manier waarop de tortilla gevouwen wordt, heet-ie taco, enchilada, tostada, burrito of quesadilla. We proefden alles en namen er eindeloos veel chilisaus en tequila bij. Het leven was goed, daar onder de Mexicaanse zon. 

Bij thuiskomst begin februari nam de winterdepressie ons op ’t nippertje keihard te grazen. Er moest een scriptie geschreven worden en Amsterdam-Oost bleek nog even bar en boos als we het hadden achtergelaten (tip: plan nooit een zonvakantie in januari). De teenslippers en tequila leken dingen uit een vorig leven. 

Om de landing wat te verzachten ging ik fanatiek aan de slag met tortilla’s, avocado’s en chorizo. De quesadilla’s (Mexicaanse tosti’s) zijn jaren later nog steeds favoriet. Ideaal voor als het leven wél barst van de verantwoordelijkheden. Ze zijn namelijk snel klaar en gesmolten kaas is altijd een goed idee met kinderen aan tafel. Bovendien kun je er ook nog groenten of andere gezonde dingen tussen stoppen. 

Voor 2 grote of 4 kleine eters:
100 gr broccoliroosjes
100 gr chorizoworst (in één stuk) 
0,5 tl komijnzaad
100 gram belegen of oude kaas, geraspt
50 gram crème fraîche
1 bosui, schoongemaakt en in ringetjes gesneden, wit en groen gescheiden
8 kleine tortilla’s

Bereiding:
Snijd de broccoliroosjes in de lengte doormidden. Kook ze drie minuten in gezouten water, giet ze af en laat ze goed uitlekken. Verwijder eventueel het velletje van de chorizoworst en snijd ’m in blokjes. Bak ze al omscheppend in een koekenpan. Houd wat vet achter in de pan en laat de chorizo uitlekken op keukenpapier. Bak in het overgebleven vet kort het komijnzaad tot je het ruikt. Meng de geraspte kaas met de crème fraîche, komijnzaad, peper en (weinig) zout. Bestrijk alle tortilla’s aan één kant met het kaasmengsel, laat de randen vrij. Beleg vier tortilla’s met de broccoliroosjes, chorizo en witte bosuiringetjes en leg de andere tortilla’s erbovenop. Bak de tortilla’s een paar minuten aan elke zijde tot de kaas is gesmolten. Gebruik bij voorkeur een grillpan, maar een gewone koekenpan kan ook. Bestrooi met wat groene bosuiringetjes en dien meteen op. Lekker met muntyoghurt of guacamole.