Nieuws

Met een natuurgids struinen door parken in Oost: ‘Om dieren te zien hoef je niet ver te lopen’

Natuurgids Marisa Stoffers organiseert tekensafari’s in Amsterdamse parken. Ze nam ons mee naar het Diemerpark. 

Op een snikhete middag in het Diemerpark zet Marisa Stoffers (52) een verrekijker aan haar ogen. Ze tuurt over een meertje waar zwanen drijven. “Aan de overkant is een ijsvogelwand,” zegt ze. “Ik zie er soms een over het water scheren of op een tak zitten.” We staan nog geen minuut of ze heeft een ijsvogel gespot. Op een tak naast de wand fonkelt zijn blauwe rug in het zonlicht. 

Marisa is als natuurgids in te huren en organiseert tekensafari’s voor volwassenen en kinderen in het Diemerbos, Park Frankendael en het Vondelpark. Ze haalt een klein, zwart schetsblokje uit haar broekzak. “Dit heb ik bijna altijd bij me.” Ze bladert door de pagina’s die vol staan met pentekeningen, van bijvoorbeeld een reiger op een bruggetje en een fietser op een dijk. Ondertussen ziet Marisa vanuit haar ooghoek een konijn over de weg hippen, we horen een kikker kwaken en een tjiftjaf onafgebroken fluiten. 

“Het leuke van de natuur tekenen,” zegt Marisa terwijl ze naar een jonge abeel (‘ogenboom’) loopt en een blad plukt, “is dat je heel goed gaat kijken.” Ze wrijft met haar vinger over de wit-viltige nerven aan de onderkant van het blad.

Behalve tekensafari’s leidt Marisa vleermuisexcursies in het Diemerbos, met een batdetector. “Als het nog een beetje licht is, vliegt er bijna altijd een rosse vleermuis over de vijver.” Verder vliegt de laatvlieger er, de gewone dwerg-, ruige dwerg-, water- en meervleermuis.

Niet ver weg van ons klinkt plotseling een koekoek, maar doordat de boom vol in het blad zit, zien we hem niet. Marisa weet dat het een mannelijke koekoek is, vrouwtjes maken namelijk een ander geluid. Veel koekoeken (een ‘bloedmooie’ vogel, volgens Marisa) zijn op dit moment alweer uit Nederland vertrokken, weet de natuurkenner. Ze overwinteren ten zuiden van de Sahara.

Van jongs af aan is Marisa met natuur bezig, al is de interesse weggeweest tijdens de puberteit en de studietijd. “Ik ben opgegroeid in ’s-Graveland. Daar liep ik vaak tussen de polders. Toen ik eind twintig was ging ik veel fietsen en nam ik mijn verrekijker mee. Ik werd steeds fanatieker.” Tegenwoordig trekt Marisa – woonachtig in Diemen – met haar man in de weekenden de natuur in, bijvoorbeeld naar de Natuurboulevard langs het IJmeer, de Diemervijfhoek, Botshol, Spanderswoud, Waterland en de Hollandse Duinen. In 2015 volgde Marisa de IVN Natuurgidsencursus. Ook volgde ze bomencursussen bij De Nieuwe Ooster, vogelcursussen en een cursus over ecologie. 

Buiten tekenen doet Marisa veel. “Vorig jaar elke week,” vertelt ze als we stilstaan op een pad tussen verwilderde bramenstruiken. Ze wijst op een kleine vos en een atalanta, en de zoemende hommels. Ook horen we het geluid van een groenling, zwartkop, puttertje en bosrietzanger. 

Ver lopen hoeft volgens Marisa niet om dieren te zien. “Als ik ga tekenen en stil ergens ga zitten, komt er vanzelf van alles terug. Met de verrekijker naast me en mijn oren open, zie ik dan een hele hoop.”

Boek een excursie met Marisa via localnatureguide.com/nl/gids/69/marisa-stoffers