Nieuws

‘De mensen komen hier nog achterom’

Ze wonen hier al 29 jaar en gaan nooit meer weg. Ook niet richting Rotterdam, waar hun dochter woont en straks de kleinkinderen. “We zeggen wel eens tegen elkaar: als we wat winnen, gaan we dan verhuizen? Het antwoord is altijd nee.”

Groter hoeft ook niet, zegt Yolanda. “Je moet dat maar schoonmaken.” Ze woonden vroeger in de Transvaalbuurt, maar toen hun dochter kwam wilden ze iets anders. Dit huis werd hun aangeboden en aangezien Nico in Betondorp is geboren was de knoop snel doorgehakt. “Ik kwam hier binnen, stond de tuin in te kijken en dacht: dit is het, helemaal perfect.” Om over de Ajax-damp die over de wijk hangt nog maar te zwijgen. “Ik ben Ajax. Cruijff woonde hier, en veel andere Ajacieden.”

Bedenker van deze woningen in Tuindorp Watergraafsmeer, zoals Betondorp officieel heet, is Arie Keppler, idealist en lang geleden directeur van de gemeentelijke Woondienst. Het is een wijk volgens zijn tuindorpenidee. “Maar wat echt bijzonder is: hij woonde precies in dit huis.” Een foto met hem voor de woning is het bewijs: “Dat vinden we wel erg leuk, ja.”

De inrichting dan. Yolanda kijkt eens om zich heen. “Wij hebben nergens over nagedacht. Het is al heel lang hetzelfde. Wij zijn zo van: als het goed is, is het goed. Als je het maar gezellig hebt, dan creëer je vanzelf ook die sfeer. De piano komt van onze ouders, je krijgt een kastje, je koopt zelf eens wat.” Dan: “Wat voor ons belangrijker is: de buurt is goed. We hebben altijd fijne buren gehad. Het voelt hier goed.”

Alsof het zo moest zijn komt dan ook de buurman binnen. “De mensen komen hier nog achterom. We ruilen de krant vaak. Hij is ziek geweest, zo kunnen we hem meteen een beetje in de gaten houden. De sociale controle is hier groot, op een goede manier.”

Betondorp
Nico (64) en Yolanda (59)
Type woning: sociale huur
Woonoppervlak: 65 m2 op twee verdiepingen (‘Het lijkt meer, eigenlijk’)
Fijnste plek: op de bank, kijkend naar het groen

Meer Binnenkijken.

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? Je ziet het in Leef!