Oost in Bedrijf

Logeerkamer in het Flevohuis

Het Flevohuis heeft nu een logeerkamer. Hier kunnen nog zelfstandig wonende mensen met dementie één of meerdere nachten slapen, waardoor hun mantelzorger ontlast wordt. “We zijn nét open.” Liesbeth Bonis is trots. “Het geeft mantelzorgers even lucht en tijd voor zichzelf.”

Ook zelfstandig wonende ouderen die door ziekte ondersteuning nodig hebben, kunnen in de logeerkamer terecht. “We kregen de vraag voor tijdelijk verblijf steeds vaker”, verklaart Bonis, manager Zorg bij ZGAO. “De druk op mantelzorgers is groot. Als zij heel even op adem moeten komen, zelf ziek zijn of bijvoorbeeld een weekend weg willen, kunnen zij nu een beroep op ons doen.”

De kamer ligt prachtig, op de begane grond dichtbij het dagcentrum, met uitzicht op de fleurig groene binnentuin. De logé heeft beschikking over een tv, voorzieningen en vanzelfsprekend een fijn bed. De kamer grenst direct aan de hal van de dagopvang, waar het gezellig is, met kunstwerken aan muren en in uitstalkastjes. “Gemaakt door bezoekers van de activiteiten.” Bonis straalt. “Mooi hè.”

“Dat is ook het fijne van deze plek. Onze logés kunnen gewoon meedraaien. Deelnemen aan de dagactiviteiten, gebruikmaken van de huiskamer, mee-eten, alles.” Nog een voordeel is dat logés zo op een laagdrempelige manier kennismaken met wat dit huis allemaal te bieden heeft. “Dat maakt de stap als zij straks echt niet meer thuis kunnen wonen, misschien wat minder groot.”

Respijtzorg. Zo heet een initiatief als de logeerkamer officieel. Het – tijdelijk – ontlasten van mantelzorgers is nodig, omdat langdurige zorg minder toegankelijk is geworden. Mantelzorgers hebben vaak weinig vrijheid, moeten vierentwintig uur per dag klaarstaan. Dan is het fijn als ze een nachtje of langer op adem kunnen komen. “En ook onze eerste officiële logé ging met een heel positief gevoel naar huis.”

Voor vergoeding van het verblijf zijn veel mogelijkheden. Er kan een beroep worden gedaan op de zorgverzekeraar, de Wlz (Wet langdurige zorg), de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of het PGB (persoonsgebonden budget). Ook zelf betalen is mogelijk.

Wat een mooi initiatief. Bonis knikt. “We denken dat de logeerkamer een aanvulling is op ons bestaande aanbod. Alleen al de wetenschap dat deze mogelijkheid er is, ontlast mantelzorgers.”

Informatie
Wie meer wil weten of eens een keertje wil komen kijken, is van harte welkom contact op te nemen met Nelleke Vlieger of Paulien Bakker van het Cliënt Service Bureau: 020 592 54 20.

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 24. Lees hier de andere delen.

advertorial