Nieuws

Lies Grendel is zorgtopper van het jaar 2014

Activiteitenbegeleider Lies Grendel van het Flevohuis (Zorggroep Amsterdam Oost) is benoemd tot dé zorgtopper van 2014. Grendel heeft de zorg op een bijzondere manier veranderd, vindt de jury.

Brancheorganisatie Actiz en Bureauvijftig riepen in samenwerking met BNR Nieuwsradio de Zorgchart100 in het leven, met daaraan gekoppeld de prijs ‘Zorgtopper van het Jaar.’ Het is een initiatief waarbij partijen een ander geluid willen laten horen over de zorgverlening: vernieuwende, inspirerende en verrassende verhalen van mensen die de zorg op een bijzondere manier hebben veranderd – op wat voor manier dan ook. (www.zorgchart100.nl)

Inzet
Lies is als winnaar gekozen vanwege haar tomeloze inzet om het leven van de dementerende bewoners in het Flevohuis op te fleuren. Ze zet het welzijn van de dementerende bewoners op de kaart binnen de organisatie. Op de afdelingen waar deze bewoners verblijven gebeurde tot haar komst weinig tot niets aan activiteiten. Binnen een jaar tijd heeft Lies er o.a. voor gezorgd dat er een bruisende ontmoetingsplek kwam voor de bewoners en familie.

Een andere doorslaggevende reden dat Lies heeft gewonnen is dat zij allerlei innovatieve initiatieven aangaat om het contact met en het leven van de bewoners aangenamer te maken. Deze initiatieven zijn volgens de organisatie ook makkelijk in te zetten bij andere zorgorganisaties; een van de beoordelingscriteria van de vakjury.

Nieuwe communicatievormen ouderen dementie
De onderscheidende projecten die Lies Grendel heeft georganiseerd zijn SNOES en Klankspoor. Project SNOES, een initiatief van Vera Broos, laat kunstenaars samen met de bewoners kunstwerken maken, waarbij er nieuwe communicatiemanieren worden aangegrepen en ontwikkeld om de dementerende bewoners te bereiken. Hierbij wordt duidelijk dat er vele manieren zijn, buiten taal, om contact te maken met dementerende bewoners en om hen op te fleuren.
Een ontroerend verhaal hierover leest u hier: http://www.leefgetijden.nl/als-woorden-niet-meer-werken/

Ook heeft Lies ervoor gezorgd dat Klankspoor van muzikant Andy Bruce ingezet werd in het Flevohuis. Bruce achterhaalt de biografie van dementerende bewoners en maakt naar aanleiding hiervan een soundtrack. Deze specifieke geluiden hebben persoonlijke betekenis voor de dementerende bewoners en kunnen worden ingezet als middel om contact te maken met hen.

Lees ook:
Interview met Lies Grendel in de Brug: ‘Het is goed voor ze.’ (20-01-2014)