Advertorial

Lezing door erfrechtspecialist: Bespaar erfbelasting en voorkom een gang naar de rechter

Veel Nederlanders denken dat de Nederlandse wet de afwikkeling van een erfenis op een goede manier regelt. Erfrechtspecialist Arnout J. Punt van Senior-Advies.nl stelt dat helaas niets minder waar is. Mensen kunnen veel geld en familieleed besparen door een testament op te stellen.

Weinig mensen zijn bezig met hun overlijden. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Jammer genoeg komt een achterblijvende partner vaak voor verrassingen te staan door het ontbreken van een testament. Dit levert veel leed op, naast het rouwproces waar de achtergebleven partner 
dan al doorheen gaat. 

Het is nooit te vroeg om over later na te denken 
De afgelopen decennia is er een aantal wetten gewijzigd waardoor het voor veel mensen onduidelijk is hoe de afhandeling van een nalatenschap nu is geregeld in de wet. Door een testament op te stellen wordt dit allemaal duidelijk.

Testament
Een testament wordt vaak gezien als iets voor vermogende mensen, terwijl zestigplussers op dit moment misschien niet enorm veel spaargeld hebben, maar wel een huis met een lage hypotheek; soms zelfs hypotheekvrij! Dit is vermogen waarover erfbelasting verschuldigd kan zijn.

Te lang wachten
Uit de praktijk blijkt dat veel senioren te lang wachten met het opstellen van een testament. ‘Zodra er één partner is overleden, kun je bijna geen erfbelasting meer besparen. 
En als je al aan het dementeren bent, is er vaak helemaal niets meer te regelen, merkt Punt op.

Langstlevende
Het is tegenwoordig bij wet geregeld dat de overblijvende ouder en kinderen erven op het moment dat één van de ouders overlijdt. De kinderen zijn dan wel erfgenaam, maar ontvangen nog niets. Ze krijgen een soort tegoedbon op de achterblijvende ouder.

Erfbelasting
Met een simpele rekensom laat Arnout zien dat het overlijden van een partner een financieel drama kan veroorzaken voor de achterblijvers, op het moment dat er geen testament is. Door de achterblijvende partner moet bijvoorbeeld direct erfbelasting worden betaald over de erfdelen van de kinderen. Deze belasting wordt pakweg acht maanden na het overlijden geïncasseerd. Op het moment dat de erfenis voor een groot deel uit een woning bestaat, hoe gaat de erfbelasting dan worden voldaan? Punt kent meerdere casussen van mensen die hierdoor in financiële problemen zijn geraakt. Dit is volgens hem onnodig leed en kan worden voorkomen door het opstellen van een testament.

Samenwerking tussen Senior-Advies.nl en notariskantoren
Toch blijkt een afspraak bij de notaris een grote stap voor velen. Mensen zijn bang dat ze veel geld kwijt zijn aan het laten maken van een testament of dat de materie rondom een testament met alle juridische termen erg ingewikkeld is. Senior-advies werkt daarom samen met verschillende notariskantoren en binnen deze samenwerking hebben ze een laagdrempelige service ontwikkeld. Op een zeer persoonlijke wijze kan een testament worden opgesteld aan de keukentafel en het levert u korting op bij de notaris.

Levenstestament
Ook een levenstestament kan familiedrama voorkomen. Op het moment dat één van beide partners wilsonbekwaam wordt, dan is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat de andere partner mag beslissen over eigendommen, al dan niet gezamenlijke. Bij leven kunt u beiden een volmacht vast laten leggen. Dit voorkomt dat u opeens naar de rechter moet om toestemming te vragen voor alledaagse dingen; zoals de verkoop van uw huis.

Lezing op locatie
Maandag 25 maart 2024 geeft Arnout J. Punt van 13.30–15.00 uur een lezing over het belang van een up-to-date testament en levenstestament. U kunt de lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven via www.gratislezing.nl of te bellen naar 020-4632990. Let op: zonder inschrijving geen toegang.

Locatie: Huis van de wijk Buitenveldert, AJ Ernststraat 112.