Nieuws

‘Lekker zwemmen naast je huis’

Op een hoekje met de Amstel, fier aan de Duivendrechtse Vaart, ligt de schark van Laurens. Hij woont er met zijn gezin en weet alles van de buurt.

Verderop liggen de oude roeiverenigingen, ertussen het Oeverbos en de volkstuinen van Amstelglorie. “Eens per jaar houden we met alle woonbootbewoners een groot feest. Maar niet voordat we gezamenlijk het Oeverbos van al het zwerfplastic hebben ontdaan.”

“Woonboten zonder motor beschouwen ze sinds kort als een huis.” Daar heeft Laurens last van. Hij wil ‘vergroenen’ en wacht op de vergunning die nu even moeilijk te vergeven valt. Echt energieneutraal wil zijn vrouw, en dus komt de kelder – ‘daar gaat de wijn’ – vol te staan met technische installaties zoals buffervaten en warmtepompen. Op het dak komen panelen en collectoren. “We willen van het gas af. Het gas wordt duur.”

Laurens woont al 15 jaar op deze ‘schark’. Sinds hij hem in beton goot is het geen schip meer maar een ark en botenmensen noemen dat een schark. Laurens is een botenmens. De fijnste plek is toch wel z’n werkplek beneden, als het ware onder water. “Daar kan ik denken en schrijven en tekenen.”

Boten dus. Boven op het enorme witte dek zien we de Amstel en in de verte zoeft een skiff. “Het leukste van deze plek is dat je geen stoplichten hebt naar Nederland, dat je naast je huis kunt zwemmen en dat je voor een biertje zo met je bootje in de stad bent.”

Overamstel
Laurens (56) met vrouw Judith (43), dochter Sofie (12) en rottweiler Bob (11)
Type woning: ‘schark’
Woonoppervlak: 180 m2 minus de schuine kanten
Fijnste plek: de werkkamer

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! enkele portretten.

Lees hier meer ‘Binnenkijken bij…’