Nieuws

Leerlingen IJburg College koken voor leraren

Tosca (14), Micky (13) en Rhea (14), leerlingen van het IJburg College, bereidden in december een driegangendiner voor alle docenten van hun school. Het was het slotstuk van hun passieproject. Tosca: “Wij kozen voor koken. Omdat we dat graag doen. Zo’n diner leek ons een mooie afsluiting.”

Natuurlijk, ze hadden ook koken ‘beneden’ in de school kunnen leren, in de standaard workshop. Maar dat was ‘cliché’. “Dat is koekjes bakken en zo.” Micky kijkt er serieus bij. “We wilden echt leren koken, nieuwe dingen.” Dus kregen de meiden kookles van ‘echte’ chef-kok Karl Spruit, die binnenkort catering op school gaat verzorgen. “Maar we hebben ook meegekeken in de keuken van N.A.P. En achter de bar gestaan.”

Alles moesten ze zelf bedenken en regelen. Ook de financiering. Niet zo makkelijk, merkten ze. “Albert Heijn wilde eerst wel sponsoren, maar haakte een dag voor het diner af. Dat was wel teleurstellend,” zegt Rhea. “We zijn toen heel snel naar de Versmakt gegaan. Van hen kregen we alle groente en fruit voor dit diner. Gratis.”

Alle drie koken de meiden al regelmatig thuis. Pastagerechten bijvoorbeeld. En taart en hutspot en soep. Toch hebben ze best veel geleerd. “Echt van die chef-kokdingen. Techniekjes, kunstjes, en de etiquette,” lacht Tosca. Rhea en Micky knikken instemmend. “Maar we hebben ook geleerd over geld en ondernemen. En dat je de dingen goed moet regelen.”

Dan wordt het tijd om de eerste gang te serveren: Italiaanse salades. Het hoofdgerecht is een pasta en als dessert krijgen de gasten panna cotta met fruit. Het ziet er allemaal geel relaxt uit in de keuken. Net alsof ze ervaren koks zijn. Vinden ze het niet spannend? Ze schudden hun hoofd. “We hebben alleen kriebels van plezier.”

Lees ook:
IJburg College genomineerd voor architectuurprijs: ‘Mooi vanbuiten, wit vanbinnen’
Het nieuwe IJburg College, een school zonder gangen