Nieuws

Leerlingen IJburg College 2 bouwen snelle boot op zonne-energie

Op het IJburg College 2 werkt een groep leerlingen van 4 havo aan een zo snel mogelijke boot die vaart op zonne-energie. In de lente strijden ze ermee tegen andere scholen. Ze zijn het enige team uit Amsterdam. En trots. “De hele groep denkt dat we kunnen winnen.”

Sterre en Hano (beiden 16) doen de pr van het team. Voor het interview strijken we neer op het leerplein, een belangrijke ruimte in de school die net is verhuisd van tijdelijke containers naar nieuwbouw aan de Geertje Wielemastraat op Zeeburgereiland. Dat bevalt uitstekend. “Daar was het knus, iedereen kende elkaar. Die goede sfeer is gelukkig gebleven.”

De Young Solar Challenge wordt gedaan voor het vak ‘projecttijd’. De leerlingen proberen een goed werkende boot van hout te maken, eentje die vaart op zonne-energie. Dat klinkt heel simpel, maar kom er maar eens om. De boten – twee stuks – zijn in bouwpakketten afgeleverd. De leerlingen moesten om te beginnen de onderdelen naar de eerste verdieping sjouwen. Daar, in een mooie lichte ruimte, zijn de geraamten van de boten inmiddels duidelijk zichtbaar.

Dat geraamte, de zonnepanelen, de bedrading; ze doen álles zelf. Sterre: “Het is belangrijk om samen te werken, de taken goed te verdelen. Dat was in het begin wel even lastig, want wie doet wat?” Inmiddels zijn ze als team prima op elkaar ingespeeld.

Hano knikt enthousiast. “Het is leuk om te doen. De sfeer is goed, heel gezellig. De begeleiders vinden het ook leuk, ze laten ons meer vrij dan bij andere vakken. Er is minder stress. We zijn een groep, in plaats van traditioneel leraar en leerling.” Ze hebben dan ook hetzelfde doel: de snelste boot maken, en daarmee andere scholen verslaan.

Alle boten moeten op dezelfde manier geverfd, maar de kleur mogen ze wel zelf uitkiezen. Hano: “Met stickers en zo kunnen we ons onderscheiden. En we hebben de sponsors beloofd dat ze een plekje op de boot krijgen.”

Maar hoe wordt hun boot dan de snelste van allemaal? Het gaat tenslotte om het Nederlands kampioenschap. Sterre: “Er zit een jongen in de groep, die is klein en licht. Hij moet straks de boot besturen.” Als de boot klaar is, komt iemand van de TU Delft om hem te testen. “Of die niet zinkt. En we gaan oefenen met varen. De stand van de motor is bijvoorbeeld heel belangrijk.”

Het klinkt al heel professioneel. De eerste races vinden plaats in mei, tussen Lelystad en Almere. Er doen ongeveer twintig scholen mee. “Maar wij zijn tot nu toe het enige team uit Amsterdam!” Ze kijken er enorm naar uit. “De hele groep heeft er vertrouwen in dat we eerste worden.”