Nieuws

De laatste boerderij van de Watergraafsmeer

Dik tevreden zijn ze, Hans van Twist en Dick Spanjer. Ze baten sinds juli 2016 café-restaurant Polder uit in de befaamde Anna Hoeve, de laatste boerderij van de Watergraafsmeer, die inmiddels is ingebouwd tussen het Science Park. Buurtgenoten kunnen zich misschien nog herinneren dat Polder voorheen was gevestigd in een loods naast de boerderij, ook gerund door het horecakoppel. Hoe zijn zij verzeild geraakt in dit gemeentelijke monument?

Het begon zo’n tien jaar geleden, met een advertentie in Het Parool voor een ‘horeca pitch’ voor dit stukje Science Park. “Er werden echt de gekste dingen ingestuurd, wij hadden eigenlijk nog het normaalste idee: gewoon, de mensen te eten en te drinken geven.” Ze wonnen de wedstrijd en mochten tijdelijk, vier jaar lang, het stukje grond naast de Anna Hoeve uitbaten. De loods die ze er neerzetten moest het idee geven van een schuur naast de boerderij, en moest natuurlijk ook gemakkelijk weer weg te halen zijn.

Vier jaar werden zeven jaar en in die tijd kwamen ook de gesprekken over de naastgelegen boerderij – in eigendom van de Universiteit van Amsterdam – op gang. “Er zat al een horecavergunning op de boerderij, dus we keken er wel al met een half oog naar.” Er is een tijd gestecheld over koop of huur van de boerderij, en mede dankzij UvA bestuurslid Paul Doop mochten ze het gebouw uiteindelijk overnemen. “Eigenlijk hebben we altijd veel medewerking gehad, van zowel de gemeente als de UvA.”

En zo streek Polder in de Anna Hoeve neer. Vanwege de beschermde status van de boerderij mochten ze nauwelijks iets veranderen, al hadden ze wel een achtergevel van glas bedongen. Verder bulkt de boerderij nog van de oude details zoals de bedsteden, dakbalken en de gasleiding. Toch is het bouwwerk iets minder oud dan je zou denken. “De oorspronkelijke boerderij uit de 18de eeuw is in 1910 afgebrand, die stond hier zo’n twintig meter verderop. Toen hebben ze deze gebouwd.” De paardenstal – nu een ruimte af te huren voor feestjes – is wel origineel.

Plannen zijn er nog volop. Zo komt er een heuse fruitboomgaard en een parkeerterrein, en wordt er hard gewerkt aan een nieuw gebouw naast de boerderij, bedoeld als feest- en vergaderruimte. Het skelet van de schuur tekent zich nog maar net af, en de bouwzeilen wapperen in de wind, maar het eerste evenement staat al gepland voor 7 januari. De heren maken zich niet druk. “Komt goed”, zegt Van Twist, en het is moeilijk hem niet te geloven.

Door José Stoop

Meer Science Park.