Kunst en Cultuur in Oost

Kunstzinnige kost aan de Amstel

Het is ongeveer de meest winderige dag van het jaar als ik op mijn fiets vooruit ploeter richting Thuis aan de Amstel. Witte schuimkoppen waaien over de grijze Amstel. Zelfs de aalscholvers lijken nog verder ineen te duiken dan normaal. 

Het ritje naar het ‘culinair en artistiek café’ is echter de moeite waard. In de voormalige directeurswoning van de oude Zuidergasfabriek is het aangenaam gezellig. Vanuit de lichte serre kijk je uit over het brede water. Landelijkheid en moderniteit gaan hand in hand aan de Amstel. De flats van het Amstelkwartier liggen vanaf hier gezien als een eiland in het groen. Het pand is prachtig gerestaureerd met veel originele details én eigenzinnige aanpassingen. 

De inrichting is eclectisch, met handgemaakte meubelen van hergebruikte materialen in het cafégedeelte, jarenzestigmeubelen in de oude werkkamer en gemakkelijke stoelen in de verhuurzaaltjes. Elke kamer heeft een eigen sfeer en toch is alles in harmonie. De moderne vitrinekoeling op een oude houten kist is even aantrekkelijk als het prachtige art-decolettertype dat overal in het pand opduikt.

De inrichting wordt verrijkt met objecten uit de oude collectie van het bedrijfsmuseum van het Gemeente Energie Bedrijf. Oude (kolen)strijkijzers, radio’s en stofzuigers zijn her en der verspreid in het café en de zalen te vinden. De muren worden gebruikt voor de tweemaandelijkse exposities. Momenteel is er een trio-expositie van Tineke van der Pouw Kraan, Patty Jansen en Emmy van Woerden. Elke zondagmiddag is er een jazzoptreden.

“We laten onze gasten graag alle zintuigen gebruiken,” vertelt eigenaresse Katelijne Van Wensen. “We geven het gevoel dat je thuis zit, met wat kunst aan de muur en een bloem op tafel. En dat je met een goed glas wijn in de hand luistert naar heerlijke muziek.” In gedachten zie ik de voormalig directeur zitten. Lekker warm en beschut, hangend in zijn chesterfield, blik richting koude Amstel.

Foto: Rianne Hazeleger Fotografie.

Amsterdam-Oost is in cultureel opzicht een bruisend stadsdeel. Het wemelt van de galeries, er zijn theaters en musea, en het hele jaar door worden er culturele evenementen georganiseerd. In deze rubriek belicht journalist Wietse Schmidt telkens iets opvallends.