Oost in Bedrijf

Kraaipan, een trefpunt van culturen

Dagcentrum Kraaipan in de Transvaalbuurt bestaat ruim een jaar. Ouderen van Marokkaanse, Turkse, Nederlandse en Surinaamse herkomst vinden allemaal hun weg naar het centrum. Ze kunnen daardoor langer in hun eigen buurt blijven wonen.

Marokkaanse vrouwen die samen op de markt boodschappen doen, in alle openheid hun gezondheidsproblemen bespreken, vriendinnen worden – het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor de eerste generatie die naar Nederland kwam, vertelt Farida Bachiri. Zij is activiteitenbegeleidster van de Marokkaanse vrouwengroep Argan in dagcentrum Kraaipan, gevestigd in de Hofmeyrstraat. “Dit zijn vrouwen die soms al jaren alleen thuis zitten. Hun kinderen zijn de deur uit en de echtgenoot is overleden. Het zijn vaak angstige vrouwen, die niets durven te ondernemen en moeilijk te bereiken zijn.”

advertorial

Voor Bachiri was dat geen reden om het erbij te laten zitten. Het afgelopen jaar is ze bij veel van deze vrouwen op huisbezoek gegaan, om ze uit te nodigen voor deelname aan Argan. Met succes. “We begonnen met een groep van tien vrouwen, nu zijn het er ruim twintig. Ik hoef ook niet langer langs de deuren, want de vrouwen komen nu vanzelf, via mond-tot-mondreclame.”

Gymnastiek, dans, schilderen, knutselen, maar ook napraten over het weekend of met elkaar spreken over de gezondheid of opvoeding van de kinderen, het kan allemaal bij Argan. “De vrouwen vinden het heerlijk, ze bloeien op. Dat komt vooral ook omdat de vrouwen elkaar helpen. De groep doet het werk. Sommige vrouwen hebben gezondheidsklachten, maar andere niet. In zo’n gemengde groep trekken de vrouwen zich aan elkaar op. Na een dagje Argan gaat iedereen met een blos op de wangen naar huis.”

Vergeet-me-niet
Dagcentrum Kraaipan, gevestigd in een prachtig oud schoolgebouw in de Transvaalbuurt, is ruim een jaar open. Behalve Argan is er ook een programma voor Marokkaanse mannen en Turkse mannen en vrouwen. Daarnaast draait het dagprogramma Vergeet-me-niet, voor Nederlandssprekende ouderen met beginnende dementie. “Veel dementerende ouderen hebben het gevoel dat er niemand is die aan ze denkt. Ze voelen zich eenzaam en vergeten,” vertelt Edwin Lieveld, activiteitenbegeleider van Vergeet-me-niet. “Daarom hebben we deze naam gekozen.”

Ook de ouderen van Vergeet-me-niet doen aan gymnastiek, schilderen en knutselen. Daarnaast zingen ze één keer per week onder leiding van een dirigent oud-Amsterdamse liedjes en doen ze veel geheugenspelletjes, zoals Triviant Amsterdam. Lieveld: “Dat vinden ze prachtig. Als je de ouderen vraagt wat ze gisteren hebben gegeten, weten ze het niet meer, maar als je ze vraagt in welk jaar de IJtunnel is geopend, kunnen ze zich dat nog precies herinneren.”

Door de activiteiten van Vergeet-me-niet krijgen de ouderen hun zelfwaardering terug, constateert Lieveld. “Wat daarbij ook helpt, is dat ze merken dat ze niet de enigen zijn met een haperend geheugen. De anderen hebben dat ook. Ze hoeven zich er dus niet voor te schamen.”

Eigen buurt
Dagcentrum Kraaipan zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, legt Regien Keurentjes uit. Zij is projectleider van deze instelling, een samenwerkingsproject van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) en welzijnsorganisatie Dynamo. “De laagdrempeligheid, dat is de kracht ervan. Een indicatie is niet nodig. Ouderen kunnen gewoon langskomen en ook hun familie is van harte welkom. Bovendien speelt het zich allemaal af in de eigen buurt, met mensen die men goed kent. Ouderen vinden dat heerlijk.”
“Het is een ontmoetingsplek,” vult Bachiri aan, “voor Turken, Nederlanders, Marokkanen en Surinamers. Dat is het mooie van het centrum. Het is een trefpunt van culturen.”
Contact: 020-4620304

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 10

Lees hier de andere delen.