Nieuws

Kop Java-eiland wordt groene oase in het IJ

Na jaren nadenken heeft de gemeente Amsterdam een knoop doorgehakt. Wat haar betreft wordt de kop van Java-eiland een stadspark met allure. Dit voorjaar bespreekt de gemeenteraad de voorstellen voor de definitieve bestemming van het laatste onbebouwde stukje Oostelijk Havengebied.

Een ‘iconisch stadspark’, zo typeert wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening, VVD), de plannen van het college van B&W voor de kop van Java-eiland. Een groene oase in het hart van de stad, waar alle Amsterdammers, uit Centrum, Oost, Noord, waar ook vandaan, kunnen recreëren en tot rust kunnen komen. Komend voorjaar bespreekt de gemeenteraad de voorstellen voor het nieuwe stadspark.

Sinds 2008 denkt een adviescommissie onder leiding van Maarten Kloos, oud-directeur van Arcam, al na over de bestemming van de kop van Java-eiland. In die jaren zijn talloze ideeën de revue gepasseerd, vertelt hij, maar geen ervan was goed genoeg voor, zoals hij het noemt, ‘de mooiste plek van Amsterdam.’
Veel van deze voorstellen draaiden om hoogbouw of uitbundige architectuur. Maar met de verdere grootstedelijke ontwikkeling van Amsterdam, met ook veel ruimte voor hoogbouw, groeit de behoefte van Amsterdammers aan groen, aan een plek van rust en stilte. De kop van Java-eiland wordt die plek, is nu de bedoeling.

Tallships
In de plannen voor het stadspark moet ruimte worden opgenomen voor de aanlanding van een brug naar Noord. Want de kop van Java-eiland is aangewezen als één van de locaties waar zo’n brug zou kunnen komen. De ontwerpen voor deze brug zijn momenteel in ontwikkeling. Daarnaast wordt de kop van Java-eiland straks door een nieuwe gracht gescheiden van de rest van het schiereiland. Die gracht is nodig voor de tallships, die met hun hoge masten niet onder de brug door kunnen varen.

“De kop van Java-eiland voelde altijd als het einde van de wereld”, vertelt Kloos. “Dat gaat veranderen. Het wordt een plek om bij te komen, om een moment halt te houden als je op weg bent van Centrum naar Noord. Geen hoogbouw, maar een stiltegebied. Een oase midden in het IJ, voor alle Amsterdammers.”

Wethouder Van der Burg verwacht dat de gemeenteraad de voorstellen zal steunen. In 2025 moet het park gereed zijn, tegelijk met de opening van de brug naar Noord.

Meer Kop van Java