Nieuws

Koninklijke Koninginnedag in Oost

Voor wie geen zin heeft in mensenmassa’s en hossende buitenlui, is Oost tijdens Koninginnedag een fijne plek. Ook dit jaar weer vol feestjes, lekker eten, vrijmarkten en optredens. Zelfs de kersverse koning doet het stadsdeel aan.

Of nou ja, da’s misschien wat overdreven. Willem-Alexander kíjkt vooral naar Oost vanaf het water. Tijdens de Koningsvaart, als de koninklijke schuit stilligt voor de kop van het Java-eiland. Daar treedt DJ Armin van Buuren samen met het Koninklijk Concertgebouworkest op voor de pasgekroonde koning, koningin Máxima en de drie prinsesjes.
Gewone burgers zijn ook uitgenodigd. Die moeten een kaartje kopen. De toegangsbewijzen kosten tien euro, maar vermoedelijk is het koninklijke optreden in een vloek en een zucht uitverkocht.
Voor wie de koning niet zo nodig van dichtbij hoeft te bekijken is er genoeg te feesten. Het grootste evenement is Loveland in het Oosterpark, met DJ’s in het park. Dit is een betaald festijn. Maar veel is, zoals het hoort op Koninginnedag, vrij toegankelijk.

Indische Buurt
Bij Studio K wordt er geroepen om een baardige Koninginnedag, als protest tegen de weinig harige wangen van onze toekomstige koning. Een koninklijke baard zit er waarschijnlijk niet in, maar niettemin valt er op het Timorplein toch genoeg te vieren: een vrijmarkt op het Timorplein, een Amerikaanse barbecue, muziek en een modeshow met vers gekochte vrijmarktkleding staan op het programma. www.studio-k.nl

IJburg
Wie uit is op een roerige Koninginnedag moet richting centrum. IJburg blijft ook nu verschoond van stampfeesten, Oranjepleinen en andere toestanden. Rond de haven is zoals ieder jaar weer een vrijmarktje, spelletjes en muziek bij N.A.P. Zie Facebook.

Watergraafsmeer
Kroning of geen kroning, het Bredeweg Festival gaat dit jaar gewoon door. De hele dag treden er bandjes op, is er straattheater, een minikermis, lekkere hapjes en vrijmarkt. Het festival trapt de 29ste al af met de traditionele opera op straat, dit jaar: Verdi vs. Wagner, the battle. Bij slecht weer is de opera in de Hofkerk. www.bredewegfestival.nl

Wibautstraat
Trouw, Canvas op de Zevende en restaurant Baut, ze zijn alledrie open tijdens Koninginnedag en -nacht. Het Wibautrecept: dansen tot je erbij neervalt. Deze drie tijdelijke locaties hebben verschillende dance-dj’s geboekt voor de allerlaatste Koninginnedag.

Dapperbuurt
Kinderen in de Dapperbuurt kunnen op 30 april meespelen in de film De Kroning van de Koning die wordt opgenomen op het plein van basisschool De Dapper. Het scenario is simpel: de kroning wordt nagespeeld. Anders dan op de Dam mag iedereen bij deze kroning meedoen. Het eindproduct wordt later aangeboden aan het koninklijk paar en zal in de buurt worden vertoond. www.samendapper.nl