Een kijkje achter de schermen

‘Klaar om samen te zorgen’. Partijen zoeken elkaar op zodat langer thuiswonen mogelijk is

Seniorenflats waar bewoners met een gerust hart oud kunnen worden. Maar liefst 30 van deze Lang Leven Thuisflats wil de gemeente Amsterdam realiseren. ZGAO biedt sinds jaar en dag zorg aan huis in Oost en in de Flevoflats. Het verbaast dan ook niet dat zij – samen met woningcorporatie Ymere en welzijnsorganisatie Civic – er alles aan doet om bewoners van deze flats een veilige en prettige woonplek te bieden: een Lang Leven Thuisflat. Met zorg op maat voor de kwetsbaren onder hen. De gemeente kijkt mee en juicht de ontwikkelingen in de stad toe.

Voorwaarde voor succes is dat de betrokken partijen elkaar goed kennen en nauw samenwerken. Daarom hebben medewerkers van Ymere, Civic, ZGAO en de Langer Thuiscoach van de Flevoflats drie dagen met elkaar opgetrokken. Aan het eind van de ‘driedaagse opleiding’ vertrokken ze vol energie en beladen met kennis over elkaar, terug de buurt in. Op naar samen zorgen.

Damian is welzijnsmedewerker bij Civic en is een stuk wijzer geworden van de uren met elkaar. “Nu weet ik bij wie ik moet zijn als iemand aangeeft moeite te hebben met het invullen van de dag. Dat flatbewoners de dag kunnen starten met een ontbijtje in dagcentrum Kramat was nieuw voor mij.” Namens Ymere was consulent Esther van de partij: “Ik kom vaak bij bewoners in de flats over de vloer en dan gaat het over praktische zaken als een deur die klemt. Soms zie ik meer dan die deur, en vraag ik me af of iemand die alleen woont het wel redt. Nu kan ik die bewoner wijzen op de zorgteams die in het gebouw zitten. Of ik loop gewoon even bij ze binnen.” 

Esmeralda, de Langer Thuiscoach, heeft na de opleidingsdagen niet meer het gevoel dat zij het allemaal alleen moet doen. “Integendeel, het is zo fijn te weten dat er collega’s in de buurt zijn die allemaal wat willen betekenen. Samen met de bewoners die dat willen, gaan we er iets moois van maken. En laten we de inzet van de vrijwilligers in de gezellige Kramatsalon niet vergeten!”

De professionele partijen die invloed hebben op het welzijn van ouderen met elkaar verbinden, dat was het doel van de drie dagen. Mireille heeft de deelnemers begeleid. Hoe kijkt zij terug op het samenkomen? “Ik heb genoten van alle ervaringen die gedeeld zijn en de informatie over de manier van werken. Er zijn geen drempels meer om elkaar op te zoeken, dat versterkt de aandacht voor ouderen. Precies wat iedereen graag wil.” 

Foto: Trots op het behaalde certificaat gaat deze hechte groep – waarvan vijf deelnemers helaas niet op de foto staan – samen zorgen voor langer thuiswonen in de Flevoflats. Van links naar rechts: Damian, Jelly, Anna, Julia, Cassandra, Esmeralda en Esther met projectleider Liesbeth en docent Mireille.

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 110