Sport

King Mustapha leert kinderen schaken

‘Schaakmat!’ Het is een term die Mustapha Eljarmouni vaak hoort. Hij is oprichter van de schaakschool Check me Move, in Amsterdam-Oost. Jaarlijks brengt hij bijna driehonderd kinderen de beginselen van het schaken bij. Onlangs won hij een prijs op het Indische Buurt Festival.

Het begon allemaal in zijn eigen huiskamer. In 2006 ontdekte Eljarmouni dat zijn zoon, destijds zeven, autistisch is. Hij maakte zich zorgen, en zag hoe ongelukkig en eenzaam het kind was. “Hij had geen vrienden. En niet de motoriek om te sporten, waar kinderen hem alleen maar uitlachten. Maar hij hield wel van schaken. Daarom haalde ik twee buurtkinderen in huis en leerde hen ook schaken, zodat mijn zoon kameraadjes had om mee te spelen. Dat was gezellig en een groot succes. Mijn zoon was blij, met al die nieuwe vrienden om zich heen. En er kwamen alleen maar meer en meer kinderen bij.”

Slim en trots
Omdat het in de woonkamer wat te krap werd, heeft Eljarmouni sinds 2008 een ruimte in het buurthuis De Meevaart. Twee middagen in de week komen veel kinderen uit de Indische Buurt hiernaartoe om te schaken. Deelname aan de schaakclub is kosteloos. Eerst een potje vrij spelen en daarna worden er groepjes gevormd, naar niveau, en krijgen ze les van ervaren docenten. Zo leren ze technieken en groeien ze in de sport.
Ook is er iedere maand een toernooi. “Het mooie is: het gaat niet om geld, maar om trots zijn op jezelf. Iedereen kan van iedereen winnen. Ongeacht leeftijd, ongeacht beperking, ongeacht afkomst. Als je een spel wint, voel je je slim en trots. Daarnaast wordt er onderling veel gelachen en worden er fijne vriendschappen gesloten. Ook tussen ouders, die komen kijken en samen koffiedrinken.”

Vrijwilligers gezocht
Eljarmouni is ondertussen een begrip in Oost. ‘King Mustapha’, ‘Schaak Mustapha’, ‘Koning Mustapha’. Hij heeft vele bijnamen. En iedereen weet hem te vinden. Hij doet het met liefde. Geheel vrijwillig. Zijn inzet is afgelopen zomer beloond met een prijs voor beste presentatie, tijdens het Indische Buurt Festival. Een hele eer, vond hij. Het maakte hem een tikje verlegen. Maar ook trots. “Ik ben heel blij dat ik kan bijdragen aan het plezier van zoveel kinderen in deze buurt. Als ik de gezichten zie, glimmend van trots, nadat een partij is gewonnen, dan verschijnt er ook een grote glimlach op mijn gezicht. Ik krijg daar zoveel energie van. Heerlijk! En mijn zoon, voor wie ik het in eerste instantie allemaal ben begonnen, is er enorm door opgebloeid. Hij heeft veel leuke vrienden, waardoor hij ook in sociaal opzicht is gegroeid. Hij geeft nu zelf ook schaakles. Wie had dat kunnen denken, zeven jaar geleden?”

Schaakschool Indische Buurt is op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Zie www.checkmemove.nl.

Meer sport.