Nieuws

Kinderen Zuiderzee bij Ajax- AZ

De bekerwedstrijd Ajax –AZ werd zondag 21 december afgebroken, omdat een Ajaxsupporter de keeper van AZ aanviel. Een dieptepunt in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Iedereen somber. Snel werd duidelijk dat de wedstrijd helemaal overgespeeld moest worden en dat men daar geen karate-schoppende mannen bij wilde hebben.

‘Een wedstrijd met in het publiek alleen kinderen!’, bedacht het Ajax-bestuur. Sportverenigingen en scholen mochten zich aanmelden. Vele clubs en scholen deden dat; basisschool De Zuiderzee ook.

Het liep storm op de website. Velen waren te laat, maar het lukte De Zuiderzee: Groep 6, 7 en 8 mochten naar het Ajaxstadion. De wedstrijd was 19 januari en om half een zaten alle leerlingen, hun docenten en andere begeleiders in een grote bus. Dit keer was het niet moeilijk begeleiders te vinden. Veel vaders konden wel een middagje vrij krijgen. Ajax was echter streng; een begeleider per zes kinderen. Van te voren moest de begeleiding geregistreerd worden. De voetbalclub had geen zin in nieuwe verassingen. En toen ze er waren zochten de kinderen spelers en de camera’s de kinderen.

De Zuiderzee-kinderen waren de eersten in het stadion en zagen de tribunes vollopen met 20.000 andere kinderen uit heel Nederland. Ajax en AZ-fans. En bij het aantreden van de spelers op het veld gingen alle 20.000 kelen open. Het enthousiaste support leidde spannende wedstrijd met veel goals. Helaas voor de Ajax-fans van de Zuiderzee verloor de Amsterdamse club met 3-2.

Jac. de Wit