Nieuws

Kinderen kamperen op IJburg: Als de friet op is, komen de avonturen

“Ik ga niet slapen! Nou, misschien. Maar echt niet om tien uur.” Twaalf vrolijke kinderen sjezen door het Diemerpark, het veld tussen de hockeyclub en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ze hebben er net een vette training van drie heren 1 (AHC IJburg) opzitten, maar zijn voorlopig nog niet moe. “Eerst komt nog de patat, en dan gaan we het park in en dan….”. En dan volgen de avonturen.

Als de friet op is, valt het donker. Honderden muggen nemen de lucht over. De kinderen merken het niet. Ze rennen over het veld, een enkeling – je weet tenslotte maar nooit – met zaklamp in de aanslag. De muziek staat zacht, er wordt gedanst. Chaperonnevaders zitten op een kleed en bekijken de boel gemoedelijk. Het is goed zo. Een mooi begin van een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Om 23.00 uur gaan ze tandenpoetsen, op aandringen van opperkampwachter Agterhuis. Met frisse tegenzin de tenten in, bleef het nog lang onrustig in het park. Briefjes met spannende verhalen worden slap van de lach tussen de verschillende tenten uitgewisseld. Maar uiteindelijk worden ook de volhouders stil.

Dan, na een natkoude Hollandse nacht, rond 08.00 uur, staan de eerste kinds weer buiten. Beetje verfrommeld. Je ziet ze kijken. “Nu moeten we afbreken en opruimen.” Sommigen staan met de handen in de zakken toe te kijken. Toch gaat het snel. Slaapzakken worden opgerold, hulpouders komen aangesneld. Haringen uit de grond, wat een gedoe. Dan komt alweer de opwinding: Eerst thuis douchen en ontbijten. “En vanavond om 17.00 uur zien we elkaar weer!” Er zijn vriendschappen gesloten, bij KidsIJburg. Nog twee dagen te gaan…

Harald Agterhuis is initiator van IJburgKids – Kamperen op IJburg. Een paar weken geleden vroeg hij aan zijn kinderen: Wat willen jullie eigenlijk nog doen deze vakantie? Kamperen moest het worden, maar waarom zouden we ergens op een veld in Zandvoort gaan staan? Hij dacht: Dat regelen we. Het stadsdeel was enthousiast verleende een evenementenvergunning. De kinderen zijn zelf naar de politie op IJburg gestapt; ook die gaven direct toestemming. “Dan is het gewoon een kwestie van doen. Website oprichten vriendjes en vriendinnetjes vragen. “En nu staan we hier.”

Aanmelden
Je kunt je nog aanmelden voor Kamperen op IJburg. Donderdag 23 augustus staan de tentjes op het zand bij Blijburg, alwaar zeillessen van Watersportvereniging IJburg en een barbecue. Vrijdag 24 augustus verkast het kamp naar het grasveld bij de haven. Daar krijgen de kinderen combattraining van sportschool Life & Kicking en aansluitend pannenkoeken van N.A.P. Op elke vier kinderen moet er een begeleider zijn, en het kost (dekkend) €2,50 per kind per nacht. Gezelligheidsvaders en -moeders welkom om te komen buurten. Aanmelden via kidsijburg@gmail.com.

Zie ook http://kidsijburg.posterous.com/ en Facebook