Sport

Kinderen in de rij voor nieuwe UEFA-veld: ‘Eindelijk duiken, en slidings maken’

Amsterdam mocht dit jaar de finale van de Europa League organiseren. De Kramatweg in Oost vierde het feestje mee. Hier kwam een gloednieuw voetbalveldje, met dank aan de UEFA.

Het is woensdagavond, iets na achten. Waar even verderop in de Arena de finale van de Europa League tussen Benfica en Chelsea op het punt van beginnen staat, spelen kinderen op de Kramatweg in de Indische Buurt hun eigen finale. Niet meer op een vervallen stenen speelplek, maar op een heus kunstgrasveld van 21 bij 37 meter.

Bang om te vallen zijn de buurtkinderen dan ook niet meer. “Ik kan nu eindelijk duiken als ik in het doel sta, en slidings maken,” zegt Younes Aitbouker (9), die samen met zijn neefjes Yassine (10) en Zakaria (8) een balletje aan het trappen is.

Een dag eerder openden hier UEFA-voorzitter Michel Platini, KNVB-voorzitter Michael van Praag en oud-voetballer Patrick Kluivert samen met stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik officieel de UEFA Grassroots Day Pitch, het veld met een geluidsarm hekwerk eromheen.

Het nieuwe veld komt als geroepen. De speelplaats aan de Kramatweg kon wel een opknapbeurt gebruiken. Het felle groen van het gloednieuwe voetbalveldje lijkt nu bijna licht te geven. In het midden prijkt het UEFA-logo. Kinderen uit de Indische Buurt zijn er al niet meer weg te slaan.

Het is een jaarlijkse gewoonte om een voetbalveld te schenken aan de stad waar de Europa League Finale plaatsvindt. De Indische Buurt bleek het beste plan te hebben. Niet alle bewoners hebben hier geld voor een sportclub voor de kinderen. Zo’n veldje is daarom ideaal.

Dat de oud-voetballers Platini en Patrick Kluivert nog steeds populair zijn, bleek al snel. Ze kregen luid applaus van de kinderen en deelden, strak in het pak, routineus handtekeningen uit. Zakaria had geluk en stond vooraan. “Ik kan de handtekening van Plazini helaas niet laten zien. Hij stond op m’n hand,” zegt hij enigszins beteuterd.

Tijdens de opening speelde het team van Only Friends (kinderen met een verstandelijke beperking) een voorwedstrijd. De feestelijkheden werden afgesloten met een wedstrijd tussen buurtkinderen in een Team Platini tegen een Team Kluivert.

Het is de dag na de opening druk op het veld. Jongens en meisjes rennen heen en weer en de ballen vliegen in het rond. “Alle kinderen willen hier lekker voetballen en toernooitjes spelen,” lacht Yassine.

Ook stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik is enthousiast en vindt het voetbalveldje een geweldige aanwinst voor de buurt. “Toen we hoorden dat de UEFA een voetbalveld zou schenken hebben we een plan opgesteld om de verouderde speelplek op te knappen.”

De UEFA reageerde hier enthousiast op en na een bezoek van de delegatie kreeg de gemeente groen licht. “We staan op één lijn met de UEFA-gedachte en willen kinderen de kans geven om hun talenten te ontwikkelen. Wie weet loopt hier wel de nieuwe Boulahrouz of Davids rond,” aldus Elatik.

Welke voetballer voor de neefjes Aitbouker het allergrootste voorbeeld is? “Messi!” roepen ze in koor. Veel tijd om de verslaggever nog langer te woord te staan is er niet. Ze worden door hun buurtgenoten het veld weer in geroepen, anders worden ze gewisseld. Er zijn immers genoeg andere kinderen die het nieuwe veldje maar wat graag in willen lopen.

Door Iwan Tol