Nieuws

Een kerstdiner zonder stress

Het kán, een indrukwekkend kerstmaal voorschotelen zonder stress. Dit is zo’n menu. De dag ervoor de schouders eronder en dan zit je tijdens het diner vooral aan tafel. En dat is wel zo gezellig, met kerst.

voor:
aardpeersoep met kastanjechampignons en hazelnoten

voor 4 eters:
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 gesnipperd sjalotje
– 1 fijngesneden teen knoflook
– 250 gram kastanjechampignons, schoongemaakt en fijngesneden
– 300 gram aardperen, geschild (circa 500 gram ongeschild) en in grove stukken gesneden
– 100 ml droge witte wijn
– 1 groente- of paddenstoelenbouillonblokje
– 150 ml slagroom
– handje hazelnoten
– peper en zout

voorbereiding:
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan. Bak het sjalotje 2 minuten en voeg dan de knoflook, 150 gram kastanjechampignons (dus niet alle champignons!), peper en zout toe. Bak nog 5 minuten op halfhoog vuur. Voeg de aardperen toe, blus af met de witte wijn en kook 2 minuten. Voeg het bouillonblokje en 750 ml water toe, breng aan de kook en laat 20 minuten afgedekt op laag vuur pruttelen. Pureer dan de soep met een staafmixer en zet eventueel koud weg tot vlak voor gebruik.

bereiding:
Warm de soep op, roer de slagroom erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bak intussen de hazelnootjes in 1 eetlepel olijfolie en hak ze grof. Bak ook de resterende champignons in 1 eetlepel olijfolie. Schep de soep in diepe borden en garneer met de gebakken champignons en hazelnootjes.

hoofd:
gekonfijte eend met lauwwarme wintersalade

voor 4 eters:
– 3 middelgrote rode bieten
– 1 sjalotje
– paar takjes platte peterselie
– 4 eetlepels olijfolie
– sap van een sinaasappel
– 1 theelepel mosterd
– 1 teen knoflook, geperst
– 300 gram winterwortel, geschild en in blokjes van 2 bij 2 cm
– 300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes van 2 bij 2 cm
– 150 gram sugar snaps, puntjes verwijderd
– 4 gekonfijte eendenbouten, vers van de slager of uit blik (confit de canard)
– peper en zout

voorbereiding:
Kook de bieten in circa 45 minuten in ruim kokend water tot ze zacht zijn en giet ze af. Schil ze, snijd ze in parten en zet koel weg tot gebruik. Schil en snijd het sjalotje in dunne ringen en hak de peterselie fijn. Klop een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel sinaasappelsap, mosterd, knoflook, peper en zout.

bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 graden. Doe wortelblokjes in een ovenschaal, meng met peper, zout en 1 eetlepel olijfolie en bak ze 5 minuten in een voorverwarmde oven. Voeg dan de zoete aardappelblokjes toe en bak nog 15 minuten. Kook de sugar snaps 4 minuten in water met een snuf zout. Haal de groenten uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Schuif nu de eendenbouten met de velkant naar boven in de oven voor 10 minuten. Zet daarna voor een krokant korstje de grill nog 3–5 minuten aan. Meng intussen de lauwwarme groenten met de bieten, sjalotje, peterselie, dressing en sugar snaps. Maak de borden op met de lauwwarme salade en leg daarbovenop de eendenbouten.

na:
panna cotta van karnemelk met gemarineerde mandarijn

voor 4 eters:
– 250 ml slagroom
– 75 gram suiker
– 4 gelatineblaadjes
– 250 ml karnemelk
– 6 mandarijnen
– 2 theelepels honing
– 1 theelepel kaneel
– 4 kletskoppen

voorbereiding:
Breng de slagroom samen met de suiker langzaam aan de kook en laat 5 minuten op laag vuur pruttelen. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in een bakje koud water. Haal de room van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit, roer ze door het roommengsel en laat afkoelen tot het mengsel lauw is. Giet dan de karnemelk erbij en roer goed door met een garde. Verdeel het roommengsel over 4 glaasjes, dek ze af met folie en laat minimaal 4 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast. Pers 2 mandarijnen uit en verwarm kort met de honing en kaneel. Schil de overige mandarijnen, snijd ze dwars in dunne plakken en marineer ze minimaal 1 uur met het mandarijnensap.

bereiding:
Verkruimel de kletskoppen. Serveer de panna cotta met de mandarijnplakjes en kletskop.

Door Janneke Vermeulen