Nieuws

Jungletocht voor je verjaardag

“Welkom aan boord, scheepsmaatjes.” Dat roept Patrick Steentjes van Summercruise vanuit de kuip van zijn schip naar tien tieners op de kade. In zijn metalen schip uit 1940 organiseert Steentjes sinds kort vanuit de haven van IJburg onder meer kinderfeestjes. Een Kids Cruise met muziek bijvoorbeeld. Maar Nina en haar vriendinnen gaan juist op jungletocht. Lekker stoer. Als alle kinderen ook in die kuip geklommen zijn, vertelt Patrick eerst over het schip. Een voor een smeren ze met hem de motor door. Dan wordt de grijze boot gestart; de oude motor schudt en pruttelt en het schip schudt mee. Onder luid gejoel vaart het gezelschap door de sluis het IJmeer op.

Het avontuur is begonnen, de koers recht naar de pas gerealiseerde aanlegsteigers aan de westkant van de Diemervijfhoek. Staand op het dek legt kapitein Patrick uit wat je in de vijfhoek zoal tegenkomt aan dieren en planten. Opgewonden kijken de kinderen hem aan. “Waar moeten we op letten, scheepsmaatjes?” vraagt de survivalschipper. Iedereen roept door elkaar. “Precies. De vogels broeden, dus we moeten rustig zijn.” “Berenklauw,” tettert iemand. “Zijn er ook gevaarlijke dieren hier?” “Zeker, de ringslang, maar die doet niks. De hoornaar, een grote en soms agressieve wesp, daar moeten we wel goed voor uitkijken.”

Eenmaal op de wal krijgen de kinderen opdracht takken te zoeken en daarmee hun eigen kompas te maken. “Weet je dat je zo ook de tijd kunt lezen? Kijk maar goed naar de schaduw van de tak.” Ze worden allemaal uitgerust met een survivalattribuut, zoals een touw of een zakmes. En dan duiken ze de echte wildernis in, kapitein Patrick voorop. Met stokken in de hand om brandnetels weg te duwen, gaat de groep op zoek naar een geschikte vuurplaats. Dwars door het water, op de kopse kant van de vijfhoek met uitzicht op Pampus, vinden ze een goede plek. Als de zon ondergaat, is het vuur gemaakt. “Goed samengewerkt jongens,” roept de kapitein. Wij kunnen overleven nu, stellen de tieners toch wel trots vast. Na hamburgers en cola – even niet zo junglewise – keert de groep per boot terug naar de haven. Ze staan uitgelaten op het voordek en gaan om beurten aan het roer. Het was haar ‘mooiste kinderfeestje ooit’ zegt Nina met een tevreden zucht, terwijl de kapitein de motor uitzet.
Zie ook www.summercruise.nl