Nieuws

Jubileumweekend Muziekgebouw aan ’t IJ

Muziekgebouw aan ’t IJ bestaat tien jaar. Van 11 tot en met 13 september is er daarom een jubileumweekend met concerten, een buurtpicknick, open huis in de Klankspeeltuin en schommelen op muziek aan het IJ. De buurt is van harte uitgenodigd.

Geroemd om de geweldige akoestiek en geliefd onder musici, dat is de zaal die met beweegbare plafonds en akoestische stoelen ook tijdens repetities zonder publiek even mooi klinkt als ‘s avonds met publiek. De afgelopen 10 jaar zijn steeds meer bezoekers en musici van deze nieuwe concertzaal gaan houden, zegt woordvoerder Hilde van Gurp.

“De grote kracht van het Muziekgebouw is het aanbod hedendaagse muziek. Daarin zijn we uniek in Nederland.” Als concertzaal van de nieuwe muziek zijn wij ook de thuishaven van de vooraanstaande Nederlandse ensembles. “Op zaterdag tijdens het jubileumweekend spelen daarom de acht allerbeste ensembles van ons land samen op één podium. Dat is heel bijzonder, en nooit eerder gedaan.”

Van Gurp noemt in één adem het geplande rondvaartconcert over het IJ, op zaterdag en zondag. “Met het cultstuk Speech 1955 van John Cage, een muzikaal kunstwerk.” Op zondag is er een muzikale picknick in de Entreehal. “Neem zelf een kleedje en wat lekkers mee, musici van onder andere het Concertgebouworkest en het Conservatorium spelen dan doorlopend stukken.” Wie zelf een instrument bespeelt, kan aan het einde ook nog samen spelen met de musici. Kinderen zijn de hele middag welkom in de Klankspeeltuin om muziekinstrumenten en klankinstallaties uit te proberen.

Componist en dichter Rozalie Hirs heeft voor de gelegenheid een app ontwikkeld waarmee je rond het gebouw een muzikale wandeling kunt maken. Er is ook muzikaal schommelen op de kop van Piet Heinkade en elke dag zijn er concerten, van klassiek hedendaags tot elektronisch en pop.

Een aantal activiteiten tijdens het feestweekend is gratis toegankelijk, zoals de picknick. Het volledige programma vind je op muziekgebouw.nl/10jaar. Ook de rest van het seizoen vinden speciale jubileumconcerten plaats.