Nieuws

JOS-aanvoerder Richmond Bossman: ‘Amateursport is ontzettend belangrijk’

In het amateurvoetbal zijn vanwege covid-19 sinds midden oktober alle wedstrijden afgelast. Ook voor JOS Watergraafsmeer, de roemruchte vereniging die in de Derde Divisie acteert. Op een koele, zonnige zondagochtend wissel ik van gedachten met aanvoerder Richmond Bossman (35), die ooit betaald voetbalde bij Telstar en FC Oss. Sinds tien jaar is de geboren Ghanees trouw aan JOS. We zitten in een dug-out van blauwe en rode stoeltjes, de clubkleuren. Tussen ons in zijn twee stoeltjes met een wit kruisteken beplakt.

Wanneer stond je voor het laatst op een voetbalveld?
“Afgelopen dinsdag en donderdag zijn we na een klein maandje winterstop weer begonnen. We hadden zes wedstrijden gespeeld, zijn toen gestopt en een paar weken daarna weer gaan trainen. We mogen nu in tweetallen trainen, met anderhalve meter afstand. We oefenen met bal en krijgen conditionele prikkelingen. De trainer zet een parcours uit. Baloefeningen bedenken is moeilijk, die zijn steeds hetzelfde. Het zijn meer pupillenoefeningen: op afstand inspelen, terugkoppen, hooghouden, kappen en draaien. We mogen niet in groepsverband bij elkaar staan, daar moet je als voetballer steeds over nadenken. Het is geen leuke situatie, heel bizar. Ik heb dit nooit meegemaakt en hoop het nooit meer mee te maken. Mijn hele leven heb ik niets anders gedaan dan voetballen en ineens is het weg. Ik hoop dat dit snel voorbij is, maar denk het niet.”

Hoe blijf je gemotiveerd?
“Zonder vooruitzicht op wedstrijden vind ik het moeilijk me te motiveren voor steeds dezelfde trainingen. Als ik hier eenmaal ben ga ik ervoor en is het leuk, maar toen de trainer in de groepsapp gooide dat we weer gingen, had ik zoiets van: moet dat nou echt? Zonder wedstrijden krijg je het gevoel dat trainen geen zin heeft. Iedereen wil graag, maar veel ploeggenoten hebben daar last van. Niet om op te scheppen, maar ik ben een van de weinigen die er nog strak uitziet. Een ploeggenoot appte een challenge om te gaan hardlopen. Ik zat op de bank en stuurde een foto van m’n gespierde buik, om te geinen. Ik druk op, doe buikspieroefeningen en soms intervaltrainingen; aan joggen hebben voetballers niet veel. De trainer snapt ons volkomen. De lockdown gaat waarschijnlijk langer duren en misschien stoppen we dan tijdelijk met trainen. Bij mijn gezin zijn is in deze periode ook prettig.”

Verwacht je dit seizoen nog te voetballen?
“Nee. Hoe jammer ook, ik denk dat het amateurvoetbalseizoen voorbij is, voor de tweede keer op rij. Het is gewoon klaar. Onze uitlaatklep is weg en dat is geen fijn gevoel. Zo zie je maar hoe belangrijk ook amateursport is.”