Nieuws

Jongeren krijgen kansen bij winkeliers op IJburg

Voor het vierde opeenvolgende jaar bakken biobuurtsuper Biolicious en snackbar Grill’s vanuit hun houten kraampje op het Joris Ivensplein biologische oliebollen. Nieuw is hun samenwerking met jongeren van dat plein. In het project 24 Karaat Werkt krijgen jongens van de hoek via een coachingstraject uitzicht op stage en werk.

Safoan (31) van 24-Karaat en jongerenwerker in Oost, zette dit project op naar aanleiding van gesprekken met Pien Thate (Biolicious, WC IJburg). We dachten: hoe kunnen we overlast omturnen in kansen? Er zijn jongens in de buurt zonder toekomstperspectief. Die hangen rond, wat door anderen soms als overlast wordt ervaren. Wat doe je daarmee? Ze een reden geven om rond te hangen. Zo is het plan ontstaan. Laat de jongens iets doen, meekijken, werken en zo begrip krijgen voor een ander leven.”

“We noemen het professioneel hangen. Jongens lopen letten nu zelf op, onder begeleiding van een coach. Ze zijn divers inzetbaar, kunnen helpen op de markt, staan achter de oliebollenkraam of houden een oogje in het zeil. Thate: “We willen de jongeren omarmen, in plaats van afstoten. En we hopen dat ze zo respect krijgen voor het harde werken van de winkeliers.”

Jongeren krijgen coaching, en soms ook simpele tips. Safoan lacht. “Ik vroeg nog aan een van de jongens: denk je dat het slim is om je capuchon op te houden tijdens de verkoop? Nee man, reageerde hij, maar ik heb m’n haar niet gewassen. Nou, dóe dat dan volgende keer.”

Het gaat erom, zegt hij dan weer serieus, dat we afstand beslechten en angst voor elkaar wegnemen. Thate durft, zegt Safoan, jongeren een kans te geven. Ze heeft onlangs Mo aangenomen in haar winkel. Zo koppelen we jongeren aan ondernemers, met een begeleider erbij. Want de jongere maar ook de winkelier worden gecoacht.”

Het is meer dan een stage, er is een vergoeding. Safoan: “Zodat jongeren zien: hé, inzet loont. Tegelijk kunnen werkgevers hen dan aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Ze moeten op tijd komen, maar voelen zich gewaardeerd. Learning by doing, dat is het credo. Ik vind dat heel mooi.”

Lees ook:
Jongeren op IJburg komen in actie, ‘met andere ogen naar elkaar kijken’ (26-03-2015)