Nieuws

John (72): ‘Ik doe het voor de gemeenschap’

In november wordt John Palman in 73 jaar, en nog steeds kookt hij twee keer per week in zijn sociale kookclub, voor mensen die dat nodig hebben. Zijn roti is beroemd, maar ook voor een gehaktbrood draait hij zijn hand niet om.

Zijn club bestaat al bijna sinds hij op IJburg neerstreek, in 2004. Het mooie van de wijk – Palman heeft het goed hier – vindt hij de goede integratie van ouderen en gehandicapten. Om hen is het begonnen. “Vooral oudjes hebben het soms nodig, even eruit. Dan kook ik toch lekker voor ze.”

Eerste kookte hij alleen op maandag, maar op verzoek van het Gezondheidscentrum kwamen daar de vrijdag en later ook de woensdag bij. Altijd schuiven er tussen de tien en twintig man aan. Palman haalt zijn schouders op. “M’n leven lang heb ik gekookt. Met kerst wel eens voor 150 man. Dus nee, voor mij is dat niet moeilijk.”

Er is maar een gouden regel: niemand schept op, alleen Palman. “Ik ben heel erg van de hygiëne.” Van ViiA hoort hij wie er op kookdagen willen aanschuiven. Mensen die niet zelfstandig kunnen komen, worden opgehaald door de drie gezusters, ‘hele lieve nonnetjes’, die in de buurt wonen.

John voelt zich een rijk man. “Ik zeg weleens: wat je door je voordeur weggeeft, komt door je raam weer naar binnen gevlogen. Dit doe ik voor de gemeenschap. Men heeft voor mij ook wel eens klaar gestaan. Nu doe ik iets terug.”

Mee-eten bij John (‘iedereen is welkom’) op woensdag of vrijdag kost €8. Koffie of thee en het toetje – meestal taart, door mevrouw Palman – zijn inbegrepen. Aanmelden: www.sociaalkokenopijburg.nl.