Oost in Bedrijf

Intratuin viert de lente

Lente, de tijd van viooltjes en primula’s. Maar niet alleen om je heen, ook bij Intratuin is het voorjaar losgebarsten. De medewerkers zijn met veel plezier aan het werk. De voorraad is op orde, het biologische assortiment is uitgebreid. “De trend is biologisch en zelf kweken. Wij staan voor je klaar met uitgebreid advies.”

Jeroen (31) is hoofd van de afdeling ‘buitengroen’ en inkoper bomen en heesters. Hij heeft duidelijk van zijn hobby zijn werk gemaakt. Planten zijn mijn passie, zegt hij trots. Of liever: “Kennis overdragen is mijn passie.” Geen plant of hij weet er tot in de kleinste details over te vertellen. En terwijl we schijven, kijkt hij mee. Want camelia, dát schrijf je met een c…

“Het is fantastisch om hier te werken: het grote assortiment, de duurzame idealen die we nastreven.” Jeroen gaat nu echt op puntje van zijn stoel zitten. “Aan mij de eer ons parkeerterrein te transformeren tot een biologische groenplaats. Vooral biodiversiteit is daar belangrijk. Niet alleen planten, maar ook bijen en andere insecten moet je de ruimte geven. Dat is goed voor de natuur en goed voor ons.”

Ook in de winkel is het biologische assortiment ruim. “Planten die zonder kunstmest en zware bestrijdingsmiddelen groeien, zijn over algemeen sterker. Ze doen het goed op eigen kracht.” Je vindt bij Intratuin onder meer biologische rozen, vaste planten, fruit, grassen en bamboes en kruiden.

Nog een trend die Jeroen waarneemt: zelf kweken. In de winkel is alles krijgen om dat te kunnen, van de juiste aarde tot gieters en zaadjes. “Ik merk vooral dat iedereen wel iets eetbaars in zijn tuin of bak wil. Dat kan ook, een kropje sla heeft niet veel ruimte nodig. Bij ons vind je behalve de spullen ook de kennis: wat groeit wanneer en hoe. Je bent altijd welkom voor advies” Hij snuift, kijkt intens: “Maar de belangrijkste ingrediënten zijn nog altijd liefde en tijd.”

Lentekriebels
Verderop in de grote Intratuinwinkel zijn Thea (50) en Peter (20) aan het werk. Ook Thea geeft graag advies aan klanten. Vooral in de lente, als alles groeit en het bij iedereen begint te kriebelen. Zij zorgt dat op het juiste moment de juiste planten in de winkel staan.

Welke planten zijn dat in de lente? “Dit is bij uitstek de tijd voor lavendel, camelia’s, rododendrons, primula’s en kruiden. Lachend: “En violen, altijd violen. Lekker kleurrijk.” Al deze planten zijn goed te houden in stadstuinen. Mits je, zegt Peter tussendoor stellig, regelmatig bemest en water geeft. Wil je meer advies? “Wij staan hier voor je klaar.”

Ook hij geniet van het voorjaar. “De zonnestralen, meer klanten in de winkel. Het hangt in de lucht. Alles begint te groeien, veel klanten vinden het hier gezellig. Ze komen net als wij regelmatig de geur van het groen opsnuiven.”

Lees ook:
Intratuin komt in actie voor de bijen (09-12-2014)