Nieuws

Innovatief voetgangervolgsysteem getest tijdens Sail

Sail Amsterdam is dit jaar gebruikt als proeftuin voor het uitproberen van innovatieve methodes voor crowdmanagement.

Met tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers per dag is Sail een van de drukstbezochte evenementen van Nederland. Om die stroom mensen in goede banen te leiden, werd gebruik gemaakt van bestaande systemen, maar er is dit jaar ook iets nieuws uitgeprobeerd.
Acht zogeheten telcamera’s volgden de stroom voetgangers (anoniem) in beide richtingen. Daarnaast stonden langs de route wifi-sensoren die aan de hand van de smartphonesignalen van bezoekers de looptijden registreerden. Verder werden berichten op sociale media zoals Instagram en Twitter in het systeem gemonitord, en liepen er vrijwilligers met gps-trackers over het traject.

Al deze data kwamen samen het ‘actiecentrum’ in de Passenger Terminal. Met op deze manier verkregen gegevens moet het in de toekomst mogelijk zijn om voetgangersstromen beter te voorspellen en waar nodig bij te sturen. De ambitie is om het systeem later ook in andere steden wereldwijd uit te rollen. Het project is een samenwerking tussen de TU Delft, het onderzoeksinstituut AMS en de gemeente Amsterdam.